сряда, 17 май 2017 г.

ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ II; РАЗДЕЛ 8

ФИЛОСОФИЯТА НА РОЗЕНКРОЙЦЕРИТЕ  
ВЪВ
ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ ТОМ II
от
МАКС ХАЙНДЕЛ



РАЗДЕЛ VIII
Въпроси отнасящи се до
АСТРОЛОГИЯ



АСТРОЛОГИЧЕСКИ ПРИЗНАЦИ ЗА СЪВЕСТ И ДОБРОСЪВЕСТНОСТ

ВЪПРОС No.107
В астрологическите тълкувания вие често насочвате вниманието към Юпитер като планета на закона, реда и етичността, а също така и към Сатурн като планета на системата, правосъдието, справедливостта и добродетелността.
Може ли да попитам с кои планети и знаци най-близо се асоциира качеството добросъвестност, може би само един елемент взима участие в това влияние или са няколко? Съвестта, разбира се, е в основата на закона, справедливостта, добродетелността и т.н.

Отговор: Според Учението на Розенкройцерите когато Духът е напуснал физическия живот след смъртта той вижда панорамата на своя отминал живот която преминава пред очите му в обратен ред. В този момент, картините които оформят тази житейска история, се отпечатват(запомнят) в по-висшите тела които Его взима със себе си в невидимите светове. Това което предизвиква страданията които се преживяват в Чистилището е реакцията в следствие на картините където Духът е извършил нещо лошо. Страданията изтриват картините от панорамата на живота, но оставят някакво усещане, някакво чувство което ние наричаме съвест – да предупреждава и да предпазва Духа през следващия живот да не прави това което преди е причинило страданията му в чистилището. Съзнателността е положителната и активна част на съвестта. Съвестта ни инстинктивно ни подбужда да не извършваме това което е погрешно, съвестта ни подтиква да извършваме това което е правилно.
Според митологията, Сатурн е жътваря с косата и пясъчния часовник, ангела на смъртта който ни изпраща в чистилището където жънем това което сме посели. Затова, в този смисъл, Сатурн е корена на съвестта. Той винаги ни предупреждава: ‘’не прави това, не прави това, не прави това’’, и ако сме се вслушвали в гласа му в миналото, той има позиция в хороскопа ни през този живот от която аспектира добре останалите планети, особено Юпитер, планетата на закона, реда, етиката, а също така и Слънцето което ни дава най-възвишения идеал; тогава е на лице случая на добросъвестен мъж или добросъвестна жена, които винаги изпълняват задълженията си в живота без значение колко трудна е тази задача и какви постоянство и упоритост са необходими за това или какво себеотрицание се изисква.Тази добросъвестност не се дава само от една планета, а изисква комбинация от висши добродетели на няколко планети за да се издигне до най-висшия й и най-благороден израз.
Разбира се, има много хора които са съвестни благодарение на малки благотворни конфигурации (астрологически израз), но най-висшата фаза изисква съвместното действие на Слънце, Юпитер и Сатурн.



РАСТЕНИЯ ПОВЛИЯНИ ОТ ПЛАНЕТИ

ВЪПРОС No.108
Дали растенията са под влиянието на планетите и знаците? Ако е така, моля обяснете как и защо?

Отговор: Сега на земята има, както знаем, четири различни царства: минералното, растителното, животинското и човешкото. Духовете в тези четири вълни на живот еволюират с помощта на други невидими йерархии.
Боговете на Ума са си направили най-плътното тяло от материята на Областта на Конкретната Мисъл. Те са адепти, изключително опитни при боравенето с този материал и затова те упражняват влияние върху човешкия род, който притежава ум.
Архангелите са си направили най-плътното тяло от материя на Света на Желанията. Те са адепти опитни при боравенето с тази субстанция и затова те са способни да подпомагат намиращите се на по-ниско еволюционно стъпало същества които имат носители изградени от този материал. Следователно, те работят с животните и човек, които притежават тела на желанията.
Ангелите са си направили най-плътното тяло от етер, така че те са опитни в работата с тази материя и могат да помагат на другите които не са така опитни. Следователно те въздействат благоприятно върху растенията, животните и човека, които притежават витално тяло съставено от етер.
Човешките същества са си направили най-плътното тяло от химически и минерални субстанции на земята и векове от натрупан опит са ни направили пригодни до известна степен да работим със създания които имат минерални тела, като растенията, животните и човеците.
Би трябвало да се запомни, обаче, че нашата еволюция на земята е завършена само до половина и че ние все още не сме достигнали 50% от необходимата абсолютна опитност за тази работа, която ще ни очаква след като приключим втората половина от еволюцията си на земята. В далечното минало, преди нашите очи да бъдат отворени, ние сме виждали навътре, креативната ни енергия е била насочена навътре с цел изграждането на органи, както сега нашите способност са насочени навън за изграждане на ракети, мостове, сгради, кораби и т.н. Ние използваме мъртвите минерални тела на животни за обувки, облекла, храна и други, но тъй като можем да работим само с тези привидно мъртви обекти, нашата съдържа един процес на разрушение. Ние разрушаваме целостта на минерала за да извлечем злато, сребро, мед или каквато и да е друга част от него която ни се струва ценна. Ние разрушаваме дървета за да строим сгради, ние убиваме животни за да ги използваме за храна, облекло или дрънкулки.
Не е така при Ангелите или при другите креативни йерархии. Те боравят с живота конструктивно.
Архангелите обитават Слънцето, а Ангелите се намират на Луните на Слънчевата система.
Известно е, че растенията обичат Слънцето защото те са във втория период от своята еволюция, Слънчевия Период. Така както са изградени сега, обаче, те не могат да понесат интензивните вибрации на Архангелите, които са сухи и изгарящи каквито са телата на желанията в които те живеят. На растенията е нужна, допълнително към слънчевата светлина, водата която е под влиянието на Луната и нейният нежен лъч е това което дарява плод и растеж на всичко живо. Затова, семената които са посадени по времето когато Луната е в процес на увеличаваща се светлина, с други думи от новолуние към пълнолуние, порастват повече на височина отколкото тези които са посадени когато Луната е тъмна или с намаляваща светлина, от пълнолуние към новолуние. И обратното, растенията които са посадени когато Луната намалява по светлина ще израснат повече под земята.
Също така, има определени знаци които са по-благотворни за засаждане на растения, защото те имат афинитет към лунните вибрации. Водните знаци, Скорпион и Риби, са плодоносни знаци поради тази причина и семената посадени когато Луната, царицата на водата, преминава през един от тези знаци, ще се развиват по-добре отколкото когато Луната е в огнени знаци и затова могат да изгорят жизнената искра в семето. Още много може да се каже във връзка с тази тема, но може би горното ще даде желаната информация.



ВЛИЯНИЕ НА ПЛЕЯДИТЕ И ОРИОН

ВЪПРОС No.109
Срещал съм в Библията, книгата на Йов следното: ‘’Можеш ли да задържиш доброто влияние на Плеядите и да разкъсаш обръча на Орион?’’ Съществува ли някакво влияние от тези звезди върху човек?

Отговор: Да, няма съмнение, че всички звезди в космоса имат влияние върху човек и някои астролози също взимат под внимание позициите на някои неподвижни звезди, когато разчитат хороскоп. Според нас, това е само загуба на време и труд, защото еволюиралото на средно ниво човешко съзнание сега, е поставено под достатъчно тежко изпитание да балансира взаимодействащите си влияния на домове, знаци и аспектиращи планети, така че е достатъчно да се тълкува прецизно какво искат да ни предадат звездите, както това е показано от тези елементарни фактори. Може да се твърди, обаче относно Плеядите, че те са една от трите мъглявини в зодиака, за които е било установено че упражняват зловредно влияние върху очите при определени конфигурации във хороскопа на Слънцето или Луната със Сатурн, Марс, Уран и Нептун.



ЕПОХАТА НА ВОДОЛЕЯ

ВЪПРОС No.110
Много хора понастоящем разбират че навлизаме или сме на път да навлезем в нова ера. Някои от тях знаят, че това е Епохата на Водолея и до известна степен какво представлява тя. Обаче, аз до сега не съм чул разбираемо обяснение за това кога нашата земя или слънчева система ще навлезе в тази епоха и дали Ерата на Водолея съвпада с преминаването на Слънцето през съзвездието Водолей или през зодиакалния сектор който се нарича така.

Отговор: В тази глава участникът повдига много въпроси и използвайки принципа, че ‘’последното ще бъде първо’’, ние ще разгледаме първо последната част от въпроса, където той прави разграничение между съзвездието Водолей и зодиакалния сектор носещ това име. Това представлява голяма трудност за много хора които не знаят как да правят разлика между зодиакални съзвездия и изкуствено създаденото понятие зодиак. Обяснението е следното:
Определена група звезди на небосвода се нарича Овен; друга група намираща се близо до първата се нарича Телец; трета група от неподвижни звезди се нарича Близнаци; и т.н. Тези 12 съзвездия или групи от звезди, както се виждат на небосвода, винаги остават на една и съща относителна позиция и затова те са наречени неподвижни. През всички времена, за които притежаваме информация, тези звезди са оставали в една и съща група и приблизително на една и съща позиция една спрямо друга. През тези съзвездия, погледнато от земята, Слънцето циркулира всяка година с непроменяща се точност, но вследствие на факта че оста на земята е наклонена спрямо Слънцето и притежава колебателно движение, подобно на върха ха пумпал който почти е изразходвал енергията на движението си и почти е престанал да се върти, , движението на Слънцето изглежда неравномерно. Всяка година, когато то навлезе в съзвездието Овен, пресичайки земния екватор, това се случва малко по-рано отколкото през миналата година. То избързва (precession = прецесия = избързване). И така, точката където Слънцето пресича екватора в деня на пролетното равноденствие се движи в обратна посока година след година със скорост 1 градус за 72 години и изминава 360 градуса – всичките дванадесет знаци – за 25 856 години. Този период от 25 856 години се нарича Велика Сидерална Година.
Установено е, че без значение в коя точка Слънцето пресича екватора, се случват точно определени събития във физически план. Растенията започват да поникват от земята, птиците се свързват по двойки, замрялата земя се събужда за нов живот, нова надежда, нова песен. Също така е установено, че духовният аспект последващ навлизането на Слънцето в северното полукълбо в деня на пролетното равноденствие, остава един и същ. Поради това първите 30 градуса след тази точка в която Слънцето пресича екватора, се наричат Овен, следващите 30 градуса се наричат Телец, третите 30 градуса се наричат Близнаци и т.н. през дванадесетте знаци.
Това изкуствено създадено деление на окръжността на еклиптика наречено зодиак съвпада със съзвездията на небето само веднъж през 25 856 години. През останалото време създаденият (или измислен) зодиак се движи в обратна посока/назад, като беше обяснено, поради прецесията (избързването) на пролетното равноденствие. Последният път, когато началната точка на създадения зодиак е съвпадала със зодиакалните съзвездия, е било около 500(А.D) (от новата ера). Една година след този точен съвпад, Слънцето е пресякло екватора в около 50 секунди от сектора на съзвездието Риби. През следващата година то е било на 1 минута и 40 секунди в Рибите и непрекъснато продължава да пълзи назад от тогава до сега, когато Слънцето пресича екватора в около 10тия градус от съзвездието Риби. Там то ще бъде около 700 години преди да пресече звездния екватор в съзвездието Водолей.
Може да се каже,че ерата на Водолея ще започне когато Слънцето навлезе, чрез прецесия, в 30тия градус на съзвездието Водолей и ще продължи 2 100 години докато Слънцето се придвижва назад през тридесетте градуса и достигне 1вия градус на Водолей. Няма, обаче, точно определено начало, така както казваме че навлизаме в 1915 година която започва в 12 часа през нощта на 31ви декември 1914 година и продължава до 31ви декември 1915 година 12 часа през нощта. Това е точно математическо определяне на продължителността на времето. Различните епохи на човешкото съществуване зависят от витални въздействия и са състояние на съзнанието в по-голяма степен отколкото са периоди от време, въпреки че двете неща са свързани. Поради това, астролозите възприемат това което се нарича ‘’орбита на влияние’’. За да се разбере това, трябва първо да сме си изяснили, че всяко човешко същество е нещо повече от това което виждаме; че то има обгръщаща го аура, една невидима материя, нещо което се излъчва от него и е част от неговата природа. Ние много често усещаме влиянието на тази аура, въпреки че не разбираме причината. Да предположим, че някой си е концентрирал цялата мисъл в някаква дейност, така че нито чува нито вижда какво става около него. Постепенно той започва да осъзнава, че някой друг е влязъл в стаята – и всъщност вече стои зад него – и човекът се обръща и вижда там застанал приятел. Тай не е чул приятеля си да влиза поради вглъбеността си в работата, но той го е усетил, защото аурата на приятеля му се е смесила с неговата собствена аура. И така, въпреки че не е имало физически контакт, той е разбрал че някой друг е бил наблизо.
Съзвездията са групи от велики Духове които са се затворили в звездните тела заради по-малко напреднали интелигенции (разумни същества), за да могат те да натрупат еволюционна опитност. Всяка от неподвижните звезди в съзвездието също има своите невидими тела, които се простират извън нея, смесват се и се припокриват с тези на другите звезди. Затова, когато Слънцето достигне 10ти градус от Риби, то се докосва до влиянието на съзвездието Водолей, въпреки че все още се намираме в епохата на Рибите.
Че това влияние вече се чувства ще се уверим ако хвърлим поглед назад в миналото. Ние ясно сме усещали влиянието на Риби през последните 2 000 години. Тъмните векове, суеверието и интелектуалната закостенялост, които са преобладавали през това време, все още не са отминали окончателно, но от средата на миналото столетие (1800), когато за първи път е започнало да се проявява влиянието на Водолея, в живота ни се е появил един непреодолим импулс на интелектуален стремеж. Науката е направила такава крачка напред, каквато никога преди това не е имало. Изобретения са електрифицирали света и сега процесът продължава във въздуха и космоса. Това научно интелектуално влияние ще се чувства все повече през следващите векове които ще преминат преди действително да навлезем в съзвездието Водолей чрез прецесията на пролетното равноденствие. С намаляването на тесногръдото, консервативно влияние на Рибите ще се увеличи свободомислещото и любознателно влияние на Водолея.
Относно това какво е духовното влияние на Водолей, трябва да обърнем внимание на факта, че Водолей е единствената фигура в зодиака изобразяваща целия човек. Всички главни фигури в Стария Завет са били овчари, имали отношение към ‘’Овен’’, овца, овен или агне. В Новия Завет те са рибари, имащи отношение към ‘’Риби’’, знакът на рибите, но Син Човешки е обект на пророкуване; предсказание за нещо което все още не се е случило, нещо което предстои да стане. Той е вестител на великата епоха и затова да очакваме началните й прояви през близките векове които са пред нас.
И още нещо, всички по-горе споменати епохи са имали своите учители. Озирис и Митра са били боготворени в Египет и Персия, когато Слънцето е преминавало през Телец, знака на Бика. Агнето е било жертвено животно в началото на Християнската епоха, при Мойсей, когато Слънцето е преминавало през знака Овен. Имало е спор относно символа на Христос, вследствие на което Епископските одежди все още имат формата на риба символизирайки факта, че фазата на Християнската Религия започнала тогава е наложила влиянието на Риби, или Епохата на Рибите в която ние сега се намираме. По-късно идеалът на Сина Човечески, супер-човекът, ще вдъхновява Епохата на Водолея, чието влияние сега започва да се усеща.
Епохата на Водолея не бива да се отъждествява с Царството на Христос, който трябва да се яви отново. Нито пък Епохата на Водолея трябва да се бърка със Шестата (Галилейска) Епоха, защото трябва да имаме пред вид думите на Христос: ‘’За този ден и час (когато Той ще дойде) никой не знае; нито ангелите на небето, нито синът, а само Отец’’. Против здравия разум е и е признак на невежество да се предсказва точния момент на явяването на Христос. Може би могло да се предположи с някаква вероятност времето на Втория Адвент и авторът има идеята, че тъй като циклите на прецесията, дотолкова доколкото те са свързани с еволюцията на човек, изглежда имат началото си в Козирог, идването на Христос може да има нещо общо с този момент. Ако това е вярно, Адвентът не може да се случи преди поне 3 000 години.



РЕАЛНОСТТА НА ЕПОХАТА НА ВОДОЛЕЯ

ВЪПРОС No.111
Един участник ни е изпратил изрезка от вестник в която някой пита издателя какво всъщност представлява Епохата на Водолея и на въпроса е отговорено по следния начин: ‘’Не съществува Ера на Водолея; тази измислица е създадена от професионални измамници проповядващи, че слънчевата система скоро ще навлезе във Водолей. Никой не казва кога и хора ни пишат задавайки въпрос каква е реалната дата. Слънчевата система се движи директно в противоположна посока отдалечавайки се от Водолей със скорост от 12.5 мили за секунда. Слънчевата система никога не била и никога няма да бъде близо до Водолей. Брошури и списания продължават непрекъснато да издават статии в които се пише все едно и също, че Слънчевата система току що е навлязла във Водолей и че предстои да се случат големи промени с тази човешка раса. Всичко това е абсолютно невярно’’.

Отговор: Задаващият въпроса желае нашето мнение тъй като ние вярваме в и поддържаме становището, че Ерата на Водолея приближава. Поради това и ние сме в групата на тези които са окачествени от редактора като ‘’измамници’’, но определено желаем да отговорим на молбата на задаващия въпроса за да хвърлим повече светлина върху темата за Ерата на Водолея. Атаката не ни смущава и не ни безпокои защото се базираме на реалността.
Въпросът е един, а отговорът му зависи от точката на наблюдение. Вярно е това което казва, че слънчевата система никога не е била във Водолей и никога няма да бъде. В действителност тя се отдалечава от съзвездието Водолей. Също така истина е, че Слънцето никога не е ‘’изгрявало и никога няма да ‘’изгрява, но не наричаме човека който използва този израз измамник. Известно е, че от позицията на наблюдателя на земята изглежда, че Слънцето изгрява и окултистът има нещо подобно предвид когато твърди, че навлизаме във Водолей чрез прецесията на пролетното равноденствие. Ние не казваме, че поради въртенето на земята около оста си Слънцето става видимо в седем часа. Ние просто казваме, че Слънцето изгрява в седем часа. По подобни причини ние не казваме, че ‘’поради прецесията на пролетното равноденствие, сега изглежда че Слънцето, когато се наблюдава от земята, приближава съзвездието Водолей по времето когато Слънцето пресича екватора в момента на пролетното равноденствие’’. Ако правехме така, всички астрономи биха били съгласни с нас относно този феномен който се наблюдава на небосвода, но те не биха били съгласни със заключението, че това би упражнявало влияние върху човечеството. Вместо да използваме този дълъг израз ние просто казваме: ‘’Слънцето навлиза във Водолей’’, и хората ще продължат критиките докато разберат какво имаме предвид казвайки това, точно така както са се научили да разбират какво се има предвид когато се казва слънцето изгрява.
До тогава учениците на окултните философски школи трябва да се запознаят с астрономическите факти за да бъдат в състояние да излагат смислена причина за своите вярвания. Не може да се отрече че има такива ученици, които са изучавали висша философия и са придобили знания за свръх-физически феномени, но на които им липсват знания за елементарни физически явления и факти от областта астрономията или физиологията. Те не могат да бъдат убедителни пред хората с които обменят мисли. Когато говорим така ерудирано за ефирните тела на човек би трябвало да познаваме поне основните факти за човешкото физическо тяло които са известни на всички, а когато говорим за влиянието на звездите, ние също така трябва да знаем фактите за механическото движение на небесните тела, известни на астрономията. Затова, за да изясним тази материя на учениците които не са запознати с нея, ще дадем накратко следната информация. За по-подробно изложение насочваме интересуващите се към нашата Елементи на Научната Астрология. Там темата е разгледана в рамките на Философска Енциклопедия със заглавие: ‘’Създаден Зодиак’’, и на много други места.
Когато земята се движи по годишната си орбита около Слънцето изглежда, когато се наблюдава от земята, че Слънцето се движи по небето по траектория преминаваща през дванадесетте съзвездия или групи от звезди на които са дадени определени имена: Овен, Телец, Близнаци и т.н. Ако оста на земята като кълбо би била неподвижна, Слънцето винаги би се наблюдавало на същото място където е било предишната година в същия ден, но оста на земята има колебателно движение, нещо подобно на въртящ се пумпал чието движение е почти преустановено. Този факт променя възприеманата позиция на Слънцето, както се наблюдава от земята, по такъв начин че то като че ли достига дадена точка малко по-рано. То избързва (precede) и поради това астрономията използва понятието ‘’прецесия на пролетното равноденствие’’. С други думи, Слънцето изглежда да пресича екватора по време на пролетното равноденствие всяка година на малко разстояние преди да достигне точката в която е пресичало екватора предишната година. И така, ако през дадена година то е пресичало екватора в първи градус на Овен, през следващата година то ще го пресече малко навътре в границите на съзвездието Риби (Слънцето се движи, наблюдавано от земята, в обратна посока по Зодиака).
През следващата година то ще бъде още малко по-навътре в Риби, по-отдалечено от първо споменатата точка от Овен и т.н. Това движение назад, обаче, е толкова бавно, че са му необходими приблизително 2 600 години за да премине назад през 12те знаци или 2 100 години за да прекоси един знак или 70 години за да измине 1 градус.
Астрономите обикновено използват термина’’ градуси на права асценсия (възкачване, издигане) посредством който те разделят окръжността на небесната сфера нормалния брой от 360 градуса, започвайки от градуса непосредствено следващ точката в която Слънцето пресича екватора по време на пролетното равноденствие. Но те също така наричат първите 30 градуса от тази точка Овен, вторите 30 градуса Телец и т.н. по същия начин както астролозите. И така, съществува естествения зодиак образуван от 12те съзвездия от реалните групи от звезди в космоса които се променят незабележимо малко за времето на един човешки живот или дори за няколко стотин години и изкуствено създадения зодиак който има началото си в точката на пролетното равноденствие за всяка година.
Наблюдавайки как Слънцето чрез прецесия се движи назад през знаците на зодиака, ще стане ясно че би трябвало да има време когато пролетното равноденствие ще се случи в началото на Овен и така през тази година естественият зодиак и изкуствено създаденият ще съвпаднат. Това се е случило за последен път около 500та година с. Х (A.D.) и тъй като Слънцето се е движило от тогава с обичайната си скорост от 1 градус за около 70 години, очевидно е че понастоящем пролетното равноденствие се случва на около 10 градуса от Риби. Следователно, ще трябва да дойде 2 600 (сега сме 2017) година с. Х (от новата ера) или ще трябва да изминат още 600 години преди то в действителност да навлезе в съзвездието Водолей. Или, за да сме в крак с научната терминология, нека да кажем, преди да изглежда от земята като че ли Слънцето пресича екватора в съзвездието Водолей. В продължение на 2 100 от този момент нататък, ще изглежда като че ли Слънцето е в съзвездието Водолей всяка година по времето когато то пресича пролетното равноденствие. Следователно, може да се каже, че Ерата на Водолея обхваща 2 100 години започвайки от около 2 600та година с. Х (от новата ера), през които Слънцето чрез прецесия ще изглежда да бъде в съзвездието Водолей по времето когато пресича екватора през пролетното равноденствие.
Дали някога читателят, когато е бил вглъбен в четене на книга или може би пишейки нещо или е бил зает по някакъв друг начин и изведнъж е почувствал, че някой е застанал зад гърба му, чието приближаване той не е усетил защото е бил погълнат от заниманието си? Ако да, въпреки че този човек не се е движил и не е говорил, присъствието му се е чувствало все по-отчетливо докато ви е накарало да се обърнете. Сигурно това преживяване се случва често, така че всеки го е изпитал някога, но какво е обяснението? То е просто това: освен физическото тяло което всички виждаме, човек има тела-носители които са невидими за обикновеното зрение. Тези ефирни обвивки се простират извън физическото тяло, така че когато стоим близо до друг човек етерните тела се смесват и понякога когато сме много спокойни и неподвижни тези неуловими влияния се чувстват по-ясно, въпреки че те съществуват и са мощен фактор в нашия живот по всяко време.
‘’Както горе, така и долу’’ и обратното. Това е законът на аналогията, универсалният ключ за всички мистерии. Човек е микрокосмоса, звездите са макрокосмоса. Затова можем да направим заключението, че тези огромни звезди които се движат в космоса и са телата на Духове имат висши тела подобно на аурата-атмосфера на нашата земя. От тук следва, че близостта на Слънцето до съзвездието Водолей по времето на пролетното равноденствие провежда това влияние към земята заедно със слънчевите лъчи и тъй като пролетта е времето когато всичко на земята се оплодява с живот, бихме могли също така да направим заключение, че Лъчът на Водолей така проведен ще се почувства и от хората на земята, без значение дали те вярват че това е наистина така или не. Следователно, ако открием и разберем какво представлява влиянието на Водолей, ние ще бъдем в състояние да отговорим на въпроса: ‘’Какво е това Ера на Водолея?’’ от друга гледна точка, и астрологията ни дава тази информация базирана на практически опит и наблюдения.
Водолей има интелектуално влияние което  стимулира оригиналност, изобретателност, мистичност, наука, алтруизъм и религиозност. Ако се позовем на Библията: ‘’По плодовете им ще ги познаете’’ за този въпрос, бихме очаквали да открием че Епохата на Водолея форсира оригинално развитие на мисълта и творческите прояви в областта на науката, религията, мистицизма и алтруизма. И сега може да обърнем поглед назад за период от около седемдесет години (от 1910 година назад) през който Слънцето чрез прецесия е преминавало през 1вия градус в рамките на орбитата на влияние на Водолей (10 градуса преди края на Водолей от началото на Риби, или 10ти градус Риби, Слънцето се движи в обратна посока от Риби към Водолей). През това време ние откриваме, че са се осъществили значителни промени засягащи всеобхватно мисълта и постиженията, в сравнение с исторически документираните сведения за последните две хилядолетия. Почти всички изобретения които са направили сегашния ни живот това което е са направени през този период. Телеграфът, телефонът, използването на електричеството, завоюването на въздушното пространство, енергията на парата, бензиновият двигател с вътрешно горене който измести паровия и други открития, твърде много за да бъдат споменати всичките, маркират прогреса на Водолея във физическия свят.
Отбелязваме също така бързината с която движения на либерално мислене в религията изместват старите закостенели вярвания и растящия брой хора които са развили духовно зрение и проучват хода на еволюцията във висшите светове. Отбелязваме бързината с която научната астрология си извоюва място и във връзка с това може да споменем, че една фирма която има предмет на дейност издаване на астрологически ефемериди използвани само за астрологически изчисления е продала около половин милион за една година.
Всичко това показва, като само загатва, какво може да се очаква да се случи през Епохата на Водолея. Щом като такива големи крачки са направени през седемдесетте години през които Слънцето е току-що започнало да предава влиянието от покрайнините на Водолей, какво може да се очаква когато то навлезе в знака? Възможностите са далече отвъд границите на необузданата фантазия и това се отнася и за физическата и за духовната страна на живота. Според мнението на автора, поне етерното зрение ще бъде развито тогава от голямото мнозинство от хората, ако не и от всички, така че страхът от смъртта ще изчезне поне отчасти поради общуването с приятелите и роднините които са напуснали телата си.Тогава ние ще продължаваме да ги виждаме за известно време и ще можем да свикнем с факта, че те се намират на по-високите нива. Ние въобще няма да жалим за малките деца които умират и запазват виталните си тела, защото те вероятно ще остават заедно със своите родители докато настъпи времето за ново въплътяване. То често става в същото семейство.. При тези случаи изобщо няма да съществува раздяла.
Когато бъде достигнато това ниво на еволюция, човечеството ще притежава много по-богати познания отколкото сега, така че ще избягва грешките които причиняват страдания сега и поради това ще бъде облагодетелствано с много по-щастливо съществувание отколкото по правило е понастоящем. Добавените интелектуални способности ще ни помагат да разрешаваме социални проблеми по такъв начин, че да има справедливост за всички и използването на непрекъснато усъвършенствани машини и автомати ще освободи до голяма степен хората от физическия труд и ще предостави повече пространство за интелектуален и духовен напредък.



НАЧАЛОТО НА ЕРАТА НА ВОДОЛЕЯ

ВЪПРОС No.112
Защо някои астролози обявяват годината 1912 за начало на Ерата на Водолея?

Отговор: Срещали сме това твърдение, но без да е дадено никакво основание. Не е необходимо да се позоваваме на астрологията защото обичайните астрономически изчисления са достатъчни. Пролетното равноденствие, понастоящем, е в 10тия градус от съзвездието Риби и тази точка, разбира се, се нарича в астрономията първи градус от Овен. В астрономията съществува същата система за разграничаване на двата вида зодиак каквато ние използваме в астрологията. Астрономите винаги започват с началната точка от Овен, която те наричат 0 градуса географска дължина (longitude) по времето когато Слънцето пресича екватора всяка година. Като се връщаме назад с по 50 секунди всяка година, общо около 1 градус за 72 години и един знак за около 2 100 години, това е измерването което ние използваме в астрологията.
Понастоящем, Слънцето пресича екватора в точката намираща се на около 10 градуса от съзвездието Риби, както вече беше споменато, и понеже то избързва с 50 секунди на година или с 1 градус за 72 години, може лесно да се пресметне кога Слънцето чрез прецесия ще навлезе в съзвездието Водолей; около 2638 година. Защо някой би казал, че Ерата на Водолея започва през 1912 година, ние не знаем.
Може да се използва следното разсъждение: всеки от нас има аура която прониква физическото тяло и се простира на около 16 инча (1 инч = 2.54 сантиметра) извън периферията му. Тя нараства с духовното ни развитие, но такъв е размера й при средно-статистическия случай. Това обяснява факта, че понякога ние чувстваме човек който стои зад нас. Неговата аура и нашата аура се смесват и затова ние усещаме присъствието му и чувстваме неговите вибрации. Същото се случва и при Слънцето, Луната, земята и всички останали планети. Всяка от тях си има своя собствена аура. От тук следва, че когато Слънцето се движи към съзвездието Водолей, неговата аура навлиза преди него и контактува с вибрациите на Водолей, така че влиянието е започнало да се чувства от нас приблизително в средата на миналото столетие (има се пред вид 19ти век).
Ако вземем под внимание, че Водолей е знака на изобретателността, оригиналността и независимостта и той променя света в свят с по-напредничави и по-свободолюбиви идеали, и сега обърнете внимание, че защото от 1850 година религиите и социалните идеали на света претърпяха революционни промени и че науката и новостите в техниката претърпяха неописуем подем, това изглежда да е в сила. Само си помислете за новостите които се появиха на света от тогава насам. Започнаха да се използват параходи, след това телеграфа, телефона и безжичната телеграфия, автомобилите, самолетите, електрическите уреди и всичко останало което промени живота през последните 60 или 70 години. Целият свят се преобрази под влиянието на Водолей и това се чувства все повече и повече с всяка изминала година. Поради това, би могло да се каже, че се че се намираме в орбитата на влияние на Водолей, но Ерата на Водолея всъщност още не е започнала. Когато Христос беше дошъл на земята, Слънцето чрез прецесия е било в 7ми градус на Овен. Предстояло му е да измине още 7 градуса преди да навлезе в Риби, но е било в орбитата на влияние. През 498 година от новата ера (след Христа) Слънцето е пресякло 0 градуса Овен и е навлязло в знака Риби и тогава е започнала Ерата на Рибите.
Обичайно явление е велик учител да идва през всяка епоха и може да го очакваме да дойде от Братството на Розенкройцерите защото Братството на Розенкройцерите е вестител на Ерата на Водолея, както Йоан Кръстител е бил вестителя на Ерата на Рибите.




ПЛАНЕТАРНИ ЧАСОВИ ТАБЛИЦИ

ВЪПРОС No.113
Правилно ли е да се използват планетарните часови таблици като ръководство за парични придобивки или да се възползваме за наша изгода от друг човек?

Отговор: Със сигурност не е добре да се възползваме от друг човек за наша изгода, без значение каква е причината или целта. Ако, от друга страна, искаме да помогнем на някого – да предположим, че някой е болен и искаме да му прелеем от нашата виталност (жизнени сили) и да му дадем всичко което имаме в излишък – тогава можем да направим това най-добре през часовете на Марс, планетата на динамичната енергия. Ако искаме да помогнем на някого да си намери работа и ако използваме часовете на Слънцето за да уговаряме работното место за него, Слънцето символизира работодателя, е по-вероятно да имаме успех отколкото през друго време от денонощието. Ние имаме право да процедираме по този начин също и когато трябва да се срещнем очи в очи с някой който иска да ни навреди. Ако можем да се спрем на подходящ за това час ще бъде правилно да го използваме.
Издателят беше в Германия през 1908 година и там през мирно време всеки човек трябваше да се регистрира. Чужденците трябваше да се регистрират в полицейското управление лично за да представят документите си и да дадат смислено обяснение на целта за посещението си в страната. Служителите документират описание на личността им и задават въпроси за тяхната религия, дали са семейни и колко дълго възнамеряват да останат. На тези и на много други въпроси трябва да бъде даден отговор и ако някой се премести в друг район или населено място процедурата трябва да се повтори. Знаехме, че служителите са много безцеремонни и груби и не е особено приятно да се общува с тях. И ние решихме, ще отидем през часа на Слънцето когато Слънцето беше добре аспектирано и всичко протече по възможно най спокойния начин. Към нас се отнесоха много учтиво и всичко приключи добре. Обаче, по-късно се преместихме на друго място. Тогава не можахме да открием благоприятен час на Слънцето и затова се явихме през друго време от денонощието. Служителите бяха толкова груби, че ние с дълбоко облекчение напуснахме полицейското управление и бяхме благодарни, че успяхме да го напуснем читави. Така че, планетните часове наистина имат някакво влияние, ако е наложително използването им.



АСТРОЛОГИЧЕСКИТЕ СИМВОЛИ

ВЪПРОС No.114
Бихте ли казали какъв е произхода на символите, и на изображението на тези символи, които представляват различните знаци на зодиака, а също така и планетите? Защо някои от тях могат да бъдат дешифрирани много лесно за разлика от други?

Отговор: Три елемента конструират символите на планетите. Има крг който символизира духа, полукръг който можем да приемем за символ на душата и кръст който приемаме за символ на материята. Ако приложим този основен принцип, в символа на Слънцето ще различим окръжност която се явява символ на Духа. След това за Марс, чийто символ е съставен от окръжност с кръст над нея. Духът под кръста, което може да приемем че означава, че Духът е в плен на материята и на тялото. И така, откриваме, че марсовите хора имат силно материалистична природа. Те обикновено не вярват в нищо свръх-естествено, както те казват – само нещо което може да се види и пипне – им се струва реално. Възвишените, фините и изтънчени чувства са препятствани при тях, предимно фигурира физическата страна на нещата. Всичко е за само тях. Марс винаги пита: ‘’Какво мога да взема за себе си и как да получа повече удоволствие? Какво е най-доброто което мога да направя за себе си и как да изместя всеки който ми пречи?’’
Венера е точно противоположното. Марс ще се бори, но Венера не. Нейният символ съдържа Духа над кръста на материята. Духът балансира силата и затова тя е планетата на любовта. Тя казва: ‘’Какво мога да направя за другите? Искам да помогна на някого. Искам да привлека вниманието на всички и да им кажа, че мога да им сторя добро’’.
Следва символът на Сатурн. В него откриваме душата или инстинктивното съзнание, символизирана от полуокръжност под господството на материята, представена от кръста. Затова сатурновите хора са материалисти във висша степен. Те са много себични, също така, във всяко отношение. Те грабват всичко за себе си. Сърцето и по-добрата природа са погребани под земята.
Ако вземете противоположната комбинация,  получавате Юпитер, душата над кръста на материята. Юпитеровият човек е веселяка, добро сърдечния човек, който казва: ‘’Хей, как си? Мога ли да ти помогна по някакъв начин?’’ Той винаги се опитва да бъде филантроп и да помага на някого. И така, как точно планетарният символ изразява естеството на нещата.
Също така срещаме полукръга сам по себе си, Луната, това е само душата. Лунните хора са емоционални, но на тях им липсва твърдост на характера. И накрая, срещаме символ съставен от трите елемента. Това е планетата на съзнанието и ума, Меркурий, обединяващ всичките атрибути на тялото, душата и Духа. Той е пивота (център или ос, около който се върти всичко). Меркурий усилва доброто и на ума и на разсъдъка, но няма стойност на експерт защото се оцветява от другите планети.
Ако комбинираме планетите, символизма също така може лесно да се види. Луната с Марс прави човека още по-безрасъдно храбър и бърз в действията си без да обмисля предварително нещата. Луната заедно с Венера прави човека по-емоционален и обърнат към Бога. Ако Меркурий е с Марс получава се проницателен интелект и сила за съждение; със Сатурн дава дълбока мисъл и егоистично съзнание. Юпитер с Меркурий засилва доброто и в начина на мислене и в щедростта на природата и те заедно правят човека филантроп. Така може да се разсъждава за всички планети, базирайки се на елементите от които са съставени техните символи.



ЕГИПЕТСКИ АСТРОЛОЗИ

ВЪПРОС No.115
Защо служителите на древните религии в Египет са изучавали основно астрология?

Отговор: Защо, цялата съдба на човешкия род е обвързана със звездите. Няма значение дали се отнася до нашата Библия или до свещените текстова на която и да е друга религия навсякъде ще открием, че звездите имат забележително участие. В нашата Библия, знаем, че те са наречени Седемте Духа пред Трона. Те са седемте Звездни Ангели както са известни в Католическата религия; Седемте Планетарни Духа които се грижат за нашата еволюция откакто човечеството е започнало да се развива на тази планета. Затова естествено движението на звездите и техните конфигурации са времеви маркери в историята на човешкия род.
Известни ни са изказванията на Питагор за музиката на сферите. Повечето от хората възприемат това като поетически израз. Н не е така, това е факт. Където и да отидем ще открием, че има разлика в звученето на различните места. Шума на гората когато вее вятърът, ромона на потоците, всичко има свое собствено звучене. Не съществуват два потока с еднакъв звук. Музикантите които имат тренирано ухо могат да схванат разликата. Ако отидем в града, там има конгломерат от звуци, но целият този шум се съчетава в един тон – нотата на града. Композицията от всички звукове по целия свят, воя на ветровете в горите и всичките шумове които могат да бъдат чути в пространството като определен единичен тон – това е нотата на земята.
 Звездните тела се движат около земята, но както е известно на астролозите не по кръгова орбита. Тяхната подреденост не остава непроменена, те образуват различни конфигурации помежду си. Това също важи и за седемте ноти в октавата, които са копие на Седемте Планетарни Духове. Точно така както нотите могат да бъдат свързани по различен начин при което да образуват различни акорди (съзвучия), така и тези различни ноти на световете които се движат в космоса генерират хармонията на сферите и съобразно измененията в тези вибрации, човечеството еволюира. Съществуват различни вибрации във всеки момент от време, а когато започва съществуването на ново създание и то се появява, тези вариращи вибрации оказват въздействие върху него, различно от въздействието върху всяко друго същество. Поради това, то има точно определена съдба.
 Нещата са еднакви и в микрокосмоса и в макрокосмоса, в малкия свят и в големия свят. Ние всички сме зависими от звездите. Всеки един от нас е свързан със звездите, без тяхното участие нищо не става. Това е било известно и на жреците в древен Египет. Затова те са изучавали астрологията в детайли и ще дойде ден когато много повече хора ще започнат да я изучават. Науката астрология ще стане актуална когато ние се изкачим на п-високо еволюционно ниво и станем по-мъдри.



АСТРОЛОГИЯТА, ЕДНА РЕЛИГИЯ

ВЪПРОС No.116
В някои от вашите публикации вие твърдите: ‘’За нас астрологията е част от религията’’. Моля, кажете ни къде астрологията има допирни точки с Християнското Учение.

Отговор: Предишният въпрос би трябвало да дава отговор на това запитване. Седемте Духове пред Трона са Планетарните Духове в техните орбити. Не е възможно да ги отделим от религията. Дори и в древни времена навсякъде откриваме звездите като част от религиите и без тях не може да съществува никаква религия.



СПАСЯВАНИЯ НА КОСЪМ ОТ СМЪРТТА
ВЪПРОС No.117
Може ли да обясните в детайли как действат астрологическите влияния? Изглежда невероятно, че поради факта че в нечий хороскоп липсват данни за насилствена смърт, той може да избегне смъртта като по чудо. Например, през настоящата война има документирани случаи когато хора са се излагали безогледно на масирана стрелба и са се измъквали невредими от дъжда от куршуми. Имало е един французин генерал толкова пълен, че едвам е можел да ходи, който се придвижвал куцайки до войсковите части на предна линия извън окопите, което му отнемало доста време и оставал невредим. Никога не е бил раняван. И друг случай, английски летец, който се спуснал много ниско над немските окопи разузнавайки, казва че въпреки че в продължение на десет минути е бил обстрелван с хиляди снаряди, не е бил улучен. По какъв мистериозен начин звездното влияние осигурява такава защита?
Отговор: Астролозите, които са разучавали хороскопите на много пострадали от внезапни инциденти, винаги са откривали сериозни раняващи аспекти в хороскопите на жертвите. И един европеец астролог, доколкото си спомням това е бил ‘’Сефариал’’, неотдавна е сравнил хороскопите на четиридесет души загинали на бойното поле, в тази насока. Като резултат били открити тежко ранени планети при всеки от тях и очевидно е, че някой който по мистериозен начин се е спасил, би трябвало за въпросния момент от време да е бил под добри дирекции.
Едно изследване на рождени хороскопи би показало факта, че докато някои хора имат имунитет против нещастни случаи и катастрофи през целия си живот, други са застрашени по всяко време. Трета група от хора би избягвала нещастието на косъм. В Космогонията на Розенкройцерите ние излагаме случая на един човек принадлежащ към групата от хора, които винаги се сблъскват с внезапни инциденти. Той в никакъв случай не е бил безразсъден или безгрижен човек. При един от инцидентите неговата кола е била ударена. Той карал спазвайки правилата за движение и не е имал вина за катастрофата. Тази катастрофа, и други, са били много ясно маркирани в хороскопа му. Освен това показано било, че това е резултат от една неумолима съдба, защото авторът го е предупреждавал като е предсказвал точната дата на инцидента, както е станало впоследствие относно железопътна катастрофа, за чиято дата е бил предупреден месеци преди това. Човекът е искал да я избегне и останал у дома си, но на предишната дата понеже сбъркал и помислил, че това е предсказания ден. В последствие се разбра, че той объркал датата и затова станал жертва на катастрофата.
При друг случай авторът предсказа катастрофа на човек от групата на тези които винаги избягват нещастните случаи. Ако паметта не ни лъже, този човек имаше изгряващ Лъв и Слънцето като управител на асцендента беше в осми дом, в квадрат със Сатурн. Юпитер беше в тригон със Слънцето или с Асцендента, или с двете. Очевидно е, че този човек ще бъде на косъм от смъртта много пъти, но винаги ще се измъква. Обаче, през 1906 или 1907 година се случи затъмнение в рамките на 1 или 2 градуса от неговото радикално (рождено) Слънце и някои други леки лоши аспекти. Това би трябвало да бъде края, така си помислихме, но не беше. В деня когато дирекцията се изпълни, той се спънал на средата на улицата и една бързо движеща се кола връхлетяла върху него. Обаче водачът успял да спре на един инч от падналия човек, така че благотворният лъч на Юпитер отново надделял над злия Сатурн. Доколкото е известно на автора, човекът си е все още жив и вероятно е избягвал смъртта още много пъти от тогава.
Би трябвало да има подобни конфигурации в случаите споменати от задаващия въпроса. Такива хора имат невероятен живот и няма друго обяснение на този феномен освен това, че звездните влияния са мощен фактор в нашия живот.
Тогава няма да бъде непонятно за нас, ако имаме пред вид че небесните тела са живи, пулсиращи тела на велики Интелигенции, които са посланици на Бог. Щом като едно безжично устройство създадено от човешките ръце и ум може да предава вълни на хиляди мили в пространството и в крайния пункт да движи лост, да активира сигнална лампа, да задвижва телеграф, съобразно с желанието на предаващия, защо да бъде невъзможно за динамичната енергия на такива велики Духове да изпраща в космоса силови лъчи в състояние да действат на разстояние милиони мили от тях? Дали вярваме или не, фактът си е факт, освен това всички скептици могат да открият доказателство само като наблюдават движенията на Луната и Марс.
Тези две планети играят значителна роля понастоящем, защото хората си позволиха да не се съобразяват с техните импулси през последните две години. Вярно е, че ние правим характера си по-силен като управляваме своите звезди и като се противопоставяме на тяхното принуждаващо влияние. Също така факт е, че колкото повече не се съобразяваме с тях през определено време, толкова по-силно ще изпитваме влиянието им впоследствие.



НЕПТУН, ОКТАВА НА МЕРКУРИЙ

ВЪПРОС No.118
Защо наричате Нептун по-висока октава на Меркурий?

Отговор: Меркурий обикновено се свързва с ума и интелекта; приема се, че той е управител на нервната система която е средата на проводимост между въплътения Дух и външния свят. И така, както Нептун олицетворява суб- и супер-човешки интелигенции (разумни същности) които живеят и се движат в духовните области на космоса, но който работи с- и върху нас, то Меркурий олицетворява човешката интелигенция и човешкия разум, фокусирани върху земния физически свят където ние живеем от раждането до смъртта. Поради това може да се каже, че Нептун е октава на Меркурий, но има и по-дълбок смисъл.
Справка в учебник по анатомия или физиология би дала информацията, че надлъжни бразди в гръбначния мозък, включително и канала, го разделят на три части. Всяка една от тези колони се управлява от една от Йерархиите които са в най-близък контакт с нас, лунната, марсовата и меркуриевата, коя от тях ще доминира зависи от нивото на еволюция на индивида. В канала на гръбначния стълб лъчите на Нептун запалват огъня на спиналния дух чрез който човешкият дух придобива възможността да прониква през булото на плътта и да контактува с отвъдните светове. Това зрение е оцветено в зависимост от наличната най-активна колона на гръбначния мозък.
През детството на човешкия род, спиралата за създаване (креативната сила), която сега е насочена навън да създава кораби, сгради, железници, телефони и т.н. е била използвана навътре да строи органите на нашето тяло и както обграждащият ни физически свят бива проектиран върху чувствителната пластинка в снимачна камера, така и духовният свят е отразен в гръбначния мозък. Там човек за първи път е съзрял Лунния Бог, Йехова, чиито Ангели след това са му станали наставници. По-късно Ангели, които са били паднали под нивото на равните им по еволюция и за чийто еволюция, поради това, са били необходими други различни изисквания, са проникнали в гръбначния мозък на човек. Вътрешното гръбначно зрение на хората се замъглило когато ‘’техните очи били отворени и те видели че са голи’’.
Тогава те загубили контакта със своето висше Аз. Те започнали да виждат само физическия човек и покорното създание на Йехова скоро се превърнало в първобитен дивак под влиянието на импулса на Луциферовите Духове, Йерархията на Марс. Обаче благодарение на подстрекателствата им човек се научил да се бори и да побеждава материалния свят, да изгражда навън и е станал архитект-строител на света. За да противодействат на тоталната себичност отгледана от марсовите Ангели и за да направи човечеството по-хуманно, нашите Старши Братя от Меркурий, хора като нас, чийто по-висок етап на еволюционно развитие изисквал по-високите вибрации генерирани и преобладаващи в по-голяма близост до Слънцето, трябвало също така да проникнат в човешкия гръбначен мозък. Обаче техните усилия постигнали друг ефект. Човек започнал отново да насочва погледа си навътре и когато меркуриевият лъч ще се срещне с лъча на Нептун в гръбначния канал, човек ще открие отново своето висше Аз – Христос ще се роди вътре в нас. И така, съществува връзка между Луната, Меркурий и Нептун. Тези които се докосват до Нептун чрез Луната може да станат медиум без собствен контрол, жертва на обсебване и т.н., но там където Меркурий е вратата, водачи на търсещия Дух са разумът и способността за разбиране. Един ранен Меркурий понякога може да изкуши търсещия да влезе през грешната врата и като резултат може да се получат душевни страдания. Обаче, когато сме наясно с опасностите, непрекъснатото старание и упоритост обикновено отключват вратата на храма, защото понастоящем добрите сили взимат надмощие и все повече нарастват с течение на времето.



ЕФЕКТА ОТ ВЕНЕРА В ДВАНАДЕСЕТИ ДОМ

ВЪПРОС No.119
В списанието от април ми направи впечатление кратка статия за несъответствията в астрологическите изследвания, бих бил благодарен ако ни дадете някаква насока в усилията ни да съчетаем следните твърдения.
В хороскопа на Дорис А., в броя от февруари на ‘’Лъчите’’, вие твърдите че тя ще има лесен живот защото няма нито един лош аспект в картата. Е, Венера е в 12ти дом, а в ‘’Посланието на Звездите’’ се твърди относно Венера в дома на страданията, имайки се пред вид 12ти дом, ‘’Там усмивката на любовта е удавена в сълзи’’.

Отговор: Когато оценявате влиянието на планетите в някой хороскоп, на първо място трябва да помните, че нито един аспект или позиция сам по себе си не е достатъчен да предизвика въздействие с важни последствия в живота, а че основната тенденция на хороскопа винаги трябва да се взима под внимание. На второ място, важно е да се помни, че аспектите между планетите имат по-силно влияние отколкото само позицията по дом или знак. Ако главната тенденция на хороскопа показва добър и спокоен живот, само Венета намираща се в 12ти дом не може да промени валидността на това заключение. Ако тя беше ранена от квадратура или опозиция от Сатурн, случаят щеше да бъде различен и основната оценка на хороскопа би трябвало да бъде променена за да се съобрази с този факт. Обаче, ако тя получаваше тригонен аспект от Слънцето или Юпитер, само факта че се намира в 12ти дом би означавал почти нищо в сравнение с ефекта от такива мощни аспекти. И така, ако имате пред вид тези основни насоки и помните, че влиянието на една планета без аспекти е слабо, без значение къде се намира в хороскопа и че единичен аспект е без съществено значение, не би трябвало да ви е трудно да приемете нашето твърдение.



ИЗПОЛЗВАНЕТО НА АСТРОЛОГИЯТА ПРИ ВЪЗПИТАНИЕТО НА ДЕЦАТА

ВЪПРОС No.120
Когато възпитават децата си, препоръчва се родителите да имат астрологическо тълкуване на хороскопа на детето относно неговите потенциални качества с оглед да потискат вредните тенденции и да засилват благоприятните. Това изобщо има ли смисъл? Не е ли необходимо и безусловно по-полезно за детето да премине през така наречените враждебни влияния и преживявания? Няма ли духовната природа да бъде по-силна след като са били преодолени? Не е ли придобитата добродетел по-ценна от невинността и нравствеността чрез избягване на изпитанията?

Отговор: Не, ние не съветваме родителите да използват астрологическото тълкуване на хороскопа на техните деца получено от някъде. Ние ги съветваме те самите да изучават астрология, така че да могат да разбират и тълкуват хороскопа на децата си. Ние правим това защото, въпреки че чужди астролози професионални или не, може да са по-компетентни в тълкуването на хороскопа на децата отколкото родителите, на тях им липсва силната заинтересованост и съпричастност, които интуитивно ще водят родителите до по-добро разбиране на това какво има в това малко телце и душа, отколкото ще постигне външен човек.
Родителят ще получи много по-голямо удовлетворение от разчитането на хороскопа на детето ако го направи сам, отколкото ако го поучи наготово отпечатан на една страница, защото той ще бъде много по-добре подготвен дълбоко инстинктивно да помогне на детето да развива добрите тенденции и да избягва уловките на съдбата показани посредством лошите тенденции.
И така, задаващият въпроса се интересува дали това в действителност е полезно. Дали няма да е много по-добре за детето ако, както е в повечето случаи, с усилия да преминава през мърсотията на живота лутайки се почти слепешком, отколкото да избягва клопките които са показани в хороскопа? Определено, не. Нека се представим един капитан на кораб който тръгва на път без карта и компас защото си мисли, че ще е по добре да научи чрез собствен практически опит къде има подводни скали и плитчини, отколкото да ги избягва когато те са означени на картата от други хора? Бихме го нарекли глупак и бихме се изненадали ако не докара кораба се върху скалите и не го разбие на парчета. Ако всеки би отказал да ползва опита и знанията на другите, съдържащ се печатни трудове които са предоставени на разположение на света, колко ограничен би бил жизнения опит на всеки от нас! Целият свят би повтарял отново и отново едни и същи груби грешки.
По същия начин можем да разсъждаваме ако сравним опита и знанията на завършил образованието си във висше учебно заведение и обучен в практиката механик. Момчето, което работи в цех и учи само в процеса на работата, може да стане много опитен през времето когато друг учи в техническо училище, но щом студентът завърши и започне работа в цеха, той не само че бързо ще настигне другия който се е учил да работи само в практиката, но скоро ще го задмине и ще се издигне до най-високо професионално ниво. Такъв е всеобщият опит във всички области на живота, че чрез прибавяне на практическите знания и опита на другите съдържащи се в учебните издания които се изучават в учебните заведения, към нашия опит, ние придобиваме много по-голям обем от знания които не може да се придобият по друг начин.
Същото се отнася и до етиката и морала в училището на живота. Ако някой който не е безразличен към нас знае кога ще започнем да пропадаме и е в състояние да ни даде нужния съвет или да ни окуражи да развием в себе си този определен компонент от морал и етика или е готов да ни помогне като ни възпира когато ние бихме се повлекли стремително към пропастта, той би ни помогнал всъщност да придобием същите качества и способности по различен начин отколкото ако бихме били оставени сами на течението и бихме били принудени да учим от практиката. Така ние ще можем да напредваме по пътя на еволюцията много по-успешно отколкото ако трябваше да се учим от собствените си грехове и страдания.
Ако открием в хороскопа на едно малко дете наклонност към алкохолизъм и ако заведем детето докато е малко, когато природата е податлива на влияния и е чувствителна, на места където други са превърнали себе си в зверове, в домове където децата са пребивани от пияните си бащи или на други подобни места където впечатлителната им природа може да получи урок, има вероятност в съзнанието на детето да се отпечата ужаса от пиенето който ще се запази през целия му живот и ще го държи в правия път поне що се отнася до този порок. Така детето е научило урока също толкова добре чрез страданието на другите, както ако самото то би преминало през калта на порока, и резултатът се е получил.
Впрочем, родителят или възпитателят който е направил такава чудесна услуга на детето, ще си е натрупал съкровище на небето което има цена неизразима с думи. Затова, ние ще продължаваме да увещаваме родителите и възпитателите да изучават науката астрология и да я прилагат при отглеждането и възпитанието на децата. Чрез нашата опростена система е лесно да се извърши математическата част, а и тълкуването не е трудно когато любовта сочи пътя.



ВЪЗДЕЙСТВИЕТО НА СРЕДАТА

ВЪПРОС No.121
Когато се съставя един хороскоп дали се взимат под внимание външните условия и среда които влияят върху живота на даден човек или правилата формулирани в ръководствата по астрология важат за всеки човек и за всеки период от неговия живот?

Отговор: Не, тълкуванията не са верни, ако се прилагат еднакво за всеки период от живота. Винаги трябва да подчертаваме, че тези и тези аспекти и конфигурации в хороскопа дават такива и такива тенденции. Също както едно растение трябва да има време да порасне и развие всичките си листенца и цветове, така и човекът-растение трябва да расте, и нещата които са латентни при раждането, ще се развият постепенно през живота. Но до такава степен каквато позволява неговата среда и външните условия.
Аспектите имат различно значение за хората поставени в различна околна среда. Можем да споменем един пример от историята, ако паметта не ми изневерява, дете се е родило в същата минута в която се е родил Джордж III в двореца Уиндсор, но в покрайнините на града. Тези две деца растели и двамата започнали работа в един и същи ден, единият станал монарх, а другият търговец. Те се оженили в един и същи ден, имали еднакъв брой деца (но това би могло да бъде само съвпадение, защото децата зависят и от хороскопа на партньора) и те също така умрели в един и същи ден. И така, главните събития в техния живот били еднакви, но и различни поради факта, че са били поставени в различна околна среда. Единият е бил крал, другият търговец на железария. Ако прочетете статията ‘’Степента на поддаване на влиянието на планетарните вибрации’’ в Посланието на Звездите, ще разберете че човечеството се учи да отговаря на влиянието на различните планети последователно – една планета след друга. Много от нас са започнали да отговарят на Уран, но много малко хора са чувствителни към влиянието на Нептун.



ЗАЩО МЕРКУРИЙ Е БЕЗ СОБСТВЕНА ОКРАСКА И Е НЕУТРАЛЕН

ВЪПРОС No.122
Вие казвате че Меркурий е безцветен и неутрален в своето влияние. Това не би ли означавано, че човечеството на Меркурий се намира на много ниско ниво на развитие и ако е така как те биха могли да оказват влияние върху хората по такъв начин, че да подпомагат еволюцията на ума?

Отговор: През първите три и половина Обръщения (или завъртания, ‘’обръщения’’ е думата използвана в превода на Космогонията) през Земния Период влиянието на Марс е било първостепенно и било насочено към подтикването на човечеството към действие, но от средата на Атлантската Епоха когато ума е бил даден на всички, еволюция и епигенезис (използването и прилагането на собствения човешки - на човешкия Дух - творчески талант) постепенно ни издигат към Бога. Докато влиянието на Марс е било преобладаващо, както беше споменато, влиянието на Меркурий е било нищожно, защото планетата Меркурий е била невидима и се е намирала в едно периодически повтарящите се състояния на планетарен покой от което е започнала да излиза през Атлантската Епоха, тогава Боговете на Меркурий са били призовани от Йехова да му помогнат при противодействието и балансирането на влиянието на Луциферовите Духове върху човешкия род. От тогава влиянието на Меркурий непрекъснато нараства, но може би ще трябва да изминат още много векове преди неговото влияние да се почувства в пълна сила. В природата не съществуват процеси на внезапни промени и процесите на оттегляне в покой и излизане от това състояние на дадена планета отнемат продължително време. Не трябва да се изпуска от внимание, че ние не притежаваме необходимите способности на ума за да се възползваме напълно от вибрациите на Меркурий във вида в който те съществуват понастоящем, защото човечеството на Меркурий се намира на много по-високо ниво на развитие от нас, въпреки че те както и всички други планети следват различни посоки на еволюция от тази която се осъществява на земята.
Що се отнася до цвета на Меркурий, можем да кажем следното: когато човек е във физическо тяло и фокусира зрението си върху Света на Конкретната Мисъл, първия цвят който вижда е синьо-черно или индиго, нещо подобно на наситеното синьо на сърцевината на газов пламък. Понякога изглежда по-тъмен, вероятно зависи от състоянието на наблюдаващия, но изглежда напълно като пустота, вакуум. Чувството и усещането е нещо подобно на това, което човек получава след като влезе в затворено помещение, след като е бил навън изложен на силна слънчева светлина. Зрението трябва да се приспособи към условията вътре в помещението и да тогава всичко изглежда тъмно и черно. След това човек постепенно започва да възприема белия цвят и всички останали цветове. Целият регион на Конкретната Мисъл е предимно ослепително бляскаво бяло или може би безцветно и в него различните обекти изпъкват с цвят много по-ясен и блестящ поради абсолютно безцветната светлина която съществува в целия регион. Може би поради тази абсолютно кристална яснота там няма възприятие за пространство. Умът е формиран от тази безцветна умствена материя и защото тя е напълно неутрална, може да показва другите неща в техния истински цвят.
Може би, проблема може да бъде обяснен най-добре ако се разгледа пример с бинокъл.Ако използваме един лошо качествен бинокъл, който е не съвсем прозрачен, в лещите му се виждат различни цветове. Поради това обектите, към които е насочен бинокъла, се виждат неясно и цветовете им не отговарят да действителните, но когато използваме първокласен инструмент, с хроматични лещи, в тях не се виждат никакви цветове и затова той предава истинските цветове на обектите към които е насочен. Бидейки перфектно чист и абсолютно неутрален, той може да се фокусира към далечни обекти. Меркуриевите лъчи са много добре приспособени да изразяват умствени качества поради същата причина, че самите те са безцветни.



ПРЕЖДЕВРЕМЕННО РАЖДАНЕ

ВЪПРОС No.123
Бихте ли били така любезни да обясните явното противоречие между следните твърдения в списанието ‘’Звездните Лъчи’’: В последния брой на ‘’Лъчите’’ стр. 110, на последния ред от първия параграф се твърди: ‘’… и като, като изглежда, забавяме или ускоряваме раждането НИЕ ВСЪЩНОСТ ПОМАГАМЕ НА ПРИПОДАТА да поеме по предопределения си курс…’’ Докато във вашата статия за тризнаците миналата година пише следното: ‘’…Напълно неправилно би било ако лекар ускори преминаването на границата при смърт… няма разлика от това и когато лекар ускорява раждането на дете…така разбираме причината за факта, че някои хора не изглежда да са на мястото си в своята околна среда. Те са били накарани да избързат с появата си на света под влиянието на планетни вибрации които не са били предназначени за тях’’. Аз възприех твърдението в статията за тризнаците, но тези бележки в последния брой на списанието изглежда го променят.
Има още две неясноти за които искам да попитам. В същата тази статия в броя от февруари се казва: ‘…по-добре е да се родиш когато Луната е нарастваща…нарастващата Луна винаги повишава виталността и подпомага активността ни’’. Но в няколко последващи статии се казва, че СЪВПАДЪТ на Луна и Слънце е едно от най-добрите указания за здраве и просперитет. Как съгласувате тези две твърдения?
В наскоро публикувано професионално разчитане на хороскоп, относно квадрата между Сатурн и Меркурий се казва: ‘’Това ви прави критични и саркастични, особено към тези с които работите’’. Сатурн, обаче, е планетата на дипломатичността и в друго тълкуване се казва: ‘’…ако Меркурий е в сатурновите знаци Козирог и Водолей, или Сатурн е в меркуриевите знаци Близнаци и Дева, или САТУРН И МЕРКУРИЙ СА В КОНФИГУРАЦИЯ, това дава на човек предпазливост, такт и дипломатичност’’.

Отговор: Статията за тризнаците които са се родили по-късно излезе в броя за февруари 1916 година и за тези които не са я чели може да уточним, че жената която е родила тризнаците не е имала до себе си акушер, за нея се е грижила леля й която е дала възможност на природата да извърши своето. Първият от тризнаците се е родил на 22ри септември 1915 година в 1:50 часа след полунощ. Тризнак #2 се е родил на 24ти септември 1915 година в 1:15 часа след полунощ и тризнак #3 се е родил 10 минути по-късно. По този начин се е образувал интервал от 48 часа между раждането на първия и последния.
Този случай не е нормално раждане и се доближава до категорията на родените в седми месец, а ние никога не сме виждали хороскоп на седмаче, който да показва добра приспособимост към средата в която е поставено. Винаги има нещо нередно в живота, когато е имало намеса в периода на вътреутробното развитие и човек е получил планетарното си кръщение когато конфигурациите между планетите са били неподходящи за неговия живот и условия на съществуване. Затова ние мислим и казваме, че е криминално деяние да се ражда дете при такива условия. В случая на тези тризнаци, майката не е имала родова дейност от момента когато първото дете се е родило, до началото на раждането на второто дете, когато то е било готово да дойде на света. Ако един акушер би предизвикал раждането на второто и третото дете, не съобразявайки се с това, два дена преди упоменатата дата, той според нашето мнение, би сътворил неприятности и затруднения за двете деца. Въпреки че не сме го споменали в статията за тризнаците, винаги сме смятали че тази е била причината жената да е оставена без професионална помощ и да е поверена на грижите на човек, който няма да предприеме драстични мерки.
Ние мислим, че понякога е възможно астролог да даде съвет който може да се намесва в зрялата съдба на някой човек и може да дадем такъв пример от Космогонията, където авторът е предупредил един човек за железопътна катастрофа която ще го засегне в определен ден. Човекът, обаче, се качил на влака и бил ранен, като е било предсказано. Той е мислил, че датата за която е бил предупреден е 29ти, а всъщност тя е била 28ми и ние смятаме че за да противодействат на предсказанието и предупреждението на автора, Боговете на Съдбата или техните действащи сили са направили така, че той да забрави точната дата. Затова ние вярваме, че те се намесват навсякъде където нещата не трябва да бъдат променяни от човек и затова ние мислим, че майката на тризнаците е била под грижите на някой който би позволил на природата да свърши своята работа. Особените случаи се третират по специален начин, може би има причини за ненавременното раждане, но ние никога не сме имали време и възможност да проучваме тези случаи.
Що се отнася до въпроса във втория параграф, напълно вярно е всичко което сме казали и няма причина да променяме каквото и да било. Съвпадът на Слънце и Луна е един от най-добрите индикации за здраве и успех. По време на съвпада Луната започва да нараства, светлината й се увеличава до настъпването на пълнолунието. Наистина, по-добре е да се родиш когато Луната е нарастваща, отколкото във времето от пълнолунието до следващия съвпад, когато светлината на Луната намалява.
Относно въпроса засегнат в последния параграф, ученикът трябва да е наясно, че добродетелите получавани от планетите се предават чрез техните добри или благотворни аспекти, секстил или тригон, докато лошите качества на планетите се предават от квадратура или опозиция, които са злотворните аспекти. Ако сега разгледаме някои от добрите качества на Сатурн, като тактичност и дипломатичност, не може да очакваме да ги открием при квадрат на Сатурн и Меркурий, тогава ще очакваме лошите качества на Сатурн и ще направим заключението, че човек с такава конфигурация трябва да е циничен, критичен и саркастричен. Относно случаите когато Меркурий е в сатурнов знак Козирог или Водолей, или Сатурн е в меркуриев знак Близнаци или Дева, или Сатурн и Меркурий са в съвпад, че това дава на човек търпение, такт и дипломатичност, това е вярно ако са конфигурирани в благотворни аспекти. Тогава добродетелите на Сатурн се изявяват, но ако конфигурациите са злотворни аспекти, квадратура или опозиция, изявяват се лошите качества. Може би сте имали пред вид хубав аспект и сме пропуснали да споменем, също така, влиянието на един лош аспект. Ако е така, надявам се че горното ще изясни въпроса.
В заключение бихме могли да кажем, че се радваме много когато учениците посочват противоречия в публикациите ни или места където не сме се изразили ясно. По този начин ще имаме най-голяма полза от тези изследвания.



КОГА Е НАЙ ДОБРЕ ДА СЕ РОДИШ

ВЪПРОС No.124
Според астрологията, кога е най добре човек да бъде роден?

Отговор: В светлината на окултните проучвания посредством някои от съвременните методи, оказва се че раждането е събитие което ние сме безсилни или нямаме право да контролираме. Когато изглежда, че правим това дори в най-незначителна степен, се явяваме проводници на съдбата ускорявайки или забавяйки го докато настъпи най-подходящия момент.
Това становище също се потвърждава от практическия опит на автора в областта на часовата астрология. Философията на часовата (хорарната) астрология е следната: когато някой има вътрешен подтик да зададе въпрос засягащ важна страна от живота, в същото това време на небето се съдържа отговора на този въпрос и съществуващата в този момент от време конфигурация ще даде решението на проблема. Но трябва да се обърне внимание на факта, че времето когато трябва да се състави небесната карта е тогава когато интересуващият се пита астролога, персонално срещайки се с него. Ако това е направено по пощата, астрологът съставя фигурата за времето когато прочита въпроса в писмото.
Имало е случаи когато сме получавали писма съдържащи въпроси със закъснение поради някакви причини, но фигурата съставена за момента на прочитането на въпроса даваше отговора, показвайки че закъснението е било част от плана. Също така не бива да ни изненадва факта, че Великите Интелигенции които са проводници на съдбата, се отнасят със снизхождение правейки отстъпки в някои случаи, което е отвъд възможностите за възприятие на човешкия ум. Когато безкрайният разум дарява от себе си еднакво усилие когато сътворява анатомически една мушица, една мишка или един лъв, не бихме ли могли да заключим, че подобно внимание да най-малката подробност ще съществува във всички области от живота? Когато ускоряваме или забавяме раждането, ние всъщност не помагаме на природата да действа по предварително определената посока, както се казва в първото изречение на тази статия.
Независимо от всичко, хората често питат астролога кога е най-благоприятното време за раждане. Начинаещите астролози също така искат да знаят – не че нямат представа за проблема за упражняване контрол върху раждането, но от пръв поглед върху даден хороскоп, или ако им кажат времето на раждане на даден човек, те да могат да направят бърза преценка за това дали той има, както е прието да се казва, добър или лош хороскоп. Такава преценка, разбира се, би се базирала само на позицията на Слънцето в знак и приблизително по дом, следователно много обща. Може да се каже, обаче, че при еднакви позиции на останалите планети, е по-добре човек да се роди когато Луната е нарастваща, от новолуние до пълнолуние, отколкото когато е намаляваща, от пълнолуние до новолуние, защото нарастващата по светлина Луна увеличава виталността и действа благотворно върху всички сфери на живота.
Благоприятно е раждането през Април или Август, когато живото-даряващото Слънце е в знака на своята екзалтация, Овен, или Лъв, неговия дом, защото тогава навлизаме в морето на живота на гребена на вълната на виталността и сме подкрепяни в борбата за съществуване от изобилен запас от енергия.
Също така е добре човек да се роди през Май или Юли, когато живителната светлина на Слънцето е фокусирана чрез знака на екзалтация и знака на дом на Луната, Телец и Рак, особено, както беше казано, когато нейната светлина е нарастваща. Тези конфигурации дават изобилие от виталност което е от голяма полза за физическия живот.
 Що се отнася до най-благоприятното време от денонощието за раждане, може да се каже, че децата родени около изгрева на Слънцето или преди обяд, от 8 до 12 часа, когато Слънцето преминава през домовете на приятелите и социалния престиж, са ‘’най-късметлии’’, защото получават помощ от всякъде. Децата родени между обяд и полунощ са по-малко ‘’късметлии’’. Когато Слънцето достигне надира, ‘’щастието’’ се обръща отново, защото, въпреки че децата родени рано сутрин когато Слънцето се издига на източния хоризонт, ще трябва да прокарват свой собствен път в света, ще им бъдат предоставени възможности в изобилие.
Можем да обобщим заключенията си казвайки, че най-добре е човек да се роди при изгрев слънце или преди обяд, по възможност през Април или Август когато Луната е нарастваща.
Накрая, винаги трябва да се има едно на ум, че не съществува такова понятие ‘’щастие или късмет’’ в общо приетия смисъл на думата, а това което имаме или което ни липсва във всяко отношение е следствие от нашите собствени деяния в миналото, ч в бъдеще ще можем да имаме това което сега ни липсва, чрез усърдие и прилежание сега.



БАЛАНСЪТ МЕЖДУ РАДОСТ И МЪКА

ВЪПРОС No.125
Нужно ли е страданието във великия Божествен план? Да бъдем щастливи, не е ли част от замисъла на Бог?

Отговор: Когато Тайнхойзер, движен от нечиста страст към благородната, нравствена и добродетелна Елизабет, бродел в планините и е бил привлечен от Венера както стърготинка към магнит, на него не само му е било позволено, но е бил и окуражен да задоволи докрай своето сексуално желание. Естествено, скоро той се е преситил и се е молил да бъде освободен от богинята Венера и да му бъде позволено да се върне на земята. Докато се е молил така, той изрекъл общоприетото схващане, че на сегашното ниво на развитие на човек са му нужни и радостта и мъката за нормалното му съществуване. В един философски настроен ум, това схващане веднага предизвиква одобрение, защото ние сме достатъчно очовечени за да жадуваме радост и щастие и да се боим от страданието, но не може да не си дадем сметка, че един живот в непрекъснато щастие и доволство без ни най-малко мъка за да го вгорчи, би бил абсолютно еднообразен и безцветен. Това което го прави да изглежда красив е подходящото съчетание от светлина и сянка, и подобно съчетание от мъка и радост е нужно за да направи живота интересен и вълнуващ, който си струва да се живее.
От астрологическа гледна точка, светлината и сянката на живота се представят от позицията и аспектите на Юпитер и Сатурн в момента на раждане, заедно с техните прогресии и транзити в хороскопа на даден човек. Радостта и ведрият характер идват от Юпитер, планетата на благосклонността, щедростта и оптимизма, който ни дарява с благото на добрини в количество което сме заслужили.  От друга страна Сатурн, планетата на песимизма и ограничението раздава злини които сме си навлекли с действия не в съгласие със закона и докато все още не знаем как да действаме в съзвучие с великия Божествен Космически План (Замисъл) не е за чудене, че камшика на Сатурн е нужен за да ни вкарва в правия път когато сме се отклонили от него. Обаче, най- значимия признак за любовта на нашия Отец е, че Юпитер обикаля три пъти хороскопа, правейки аспекти и давайки възможности за добро докато Сатурн прави една обиколка, който ни дава преживявания наречени ‘’зло’’ от тези на които им липсва достатъчно разбиране.
Какво благо е астрологията, разкривайки ни замисъла на безкрайната еволюция, давайки ни възможност постепенно да напредваме от невежество към все-знание! Сатурн е един от главните фактори в този процес на просветление. За тези които не са запознати с астрологията може би изглежда, че страданието ги връхлита без причина когато то се появи и те много често завиждат на тези които им изглеждат по-щастливи. Обаче, когато те се научат да разбират, посредством астрологията, възгледът им за живота категорично се променя. Тогава става ясно, че ние сме тук не за удоволствие, а за жизнен опит чрез преживявания, и няма значение колко тъга и мъка ще ни донесат преживяванията, истинският ученик на астрологията ги приема като добре дошли и търси да открие причината от астрологическа гледна точка и така урока да бъде научен.
Освен това, знанията му го успокояват защото аспектите които имат злотворно влияние са само преминаващи и защото в даден период от време, който той може точно да изчисли, камшикът на Сатурн ще изчезне и благотворният лъч на Юпитер отново ще разкъса сатурновите облаци и ще излекува раните. Това знание, естествено, му дава кураж да продължи напред през дните на изпитания и поддържа у него оптимистична умствена нагласа очаквайки времето когато премеждията и злочестината ще са отминали.
Ако живеем без да имаме понятие от Божествения Замисъл и не знаем нищо за цикличността на сполитащите ни периоди на благополучие и страдание изпращани ни за наше добро от Сатурн и Юпитер, има опасност да се възгордеем и да се радваме прекомерно когато Юпитер ни дарява с добрините си здраве, богатство, приятели, успех и просперитет. Също така, склонни сме да се покрусим излишно много под ударите на Сатурн когато ни лишава от всичко заради което си заслужава да се живее. Обаче, когато знанието за живота е отворило очите ни чрез свещената наука астрология и чрез нея сме разбрали милостивото, благосклонно и щедро отношение на Бог и неговите Наместници към нас, ние постепенно се научаваме да балансираме – така че когато благата на Юпитер ни се дават не се възрадваме прекомерно, а ги приемаме смирено и се научаваме да служим използвайки всички тези хубави придобивки които ни се предоставят. Научаваме, че не трябва да ги използваме егоистично само за себе си, а за доброто на всички и че един ден ще ни бъде потърсена сметка и тогава ще трябва да покажем как сме използвали благата на нашия Господ.
От друга страна, ударите на Сатурн няма да се стоварват много често върху някой, който се самонаблюдава за да разбере какво не му достига и кави са слабостите и грешките му които му причиняват изпитания, мъка и страдание. Този урок със сигурност ще бъде научен от един искрен търсещ човек и когато това стане, радостта от откритото ценно познание ще компенсира до голяма степен болката изпитана в процеса на научаването на тази истина. В хода на годините ще се развие усещането, че най-ценното притежание на Его, уравновесеност, което издига човек който го притежава над бурното море от емоции в царството на вечния мир, се явява като резултат от всички положени усилия. Когато човек е достигнал това ниво в своето развитие, нито Сатурн, нито Юпитер, нито който и да е друг планетарен Дух не ще има силата да го докосне, защото тогава той ще се е научил да управлява своите звезди и да командва съдбата си според своето собствено божествено желание.



ПЛАНЕТАРНА ПОЛЯРНОСТ ИЛИ СИНАСТРИЯ

ВЪПРОС No.126
Когато става въпрос за планетарната полярност при женитба, Луната и Венера бидейки сигнификатори в един мъжки хороскоп и Слънцето и Марс в един женски хороскоп, вие казвате че ако тези планети са хармонично конфигурирани, и т.н., ще преобладава хармония в отношенията. Дали става въпрос за конфигурации на Луна към Венера и на Марс към Слънце в респективните хороскопи или на Луна и Венера в единия хороскоп към Слънце и Марс в другия. Какво би станало ако мъжкото Слънце е нехармонично спрямо неговата Луна, обаче е хармонично спрямо Луната на бъдещата партньорка? В случай, че АСЦ не е известен, каква е най-добрата база за установяване на съвместимост? Дали е хармоничността между двата знака на Луната или е нещо друго?

Отговор: Всъщност трябва да са на лице двата фактора за да има хармония. Човек който има Марс в квадрат с Венера няма да има успех в любовта, но ако Марс в хороскоп на жена е в точката в която се намира Венера в хороскоп на мъж, това е случай на любов от пръв поглед. Обаче това ще бъде земна любов – ниската фаза на любовта. Слънцето на даден човек в точката в която се намира Луната на друг човек дава силна хармонична духовна връзка. Вярно е, също така, че дори опозицията на двете светила от единия хороскоп към другия носи хармония, защото те са с противоположно влияние. Не се получава същото при квадрат, но ние сме установили, че опозицията създава хармония. Квадратура между Слънцето и Луна винаги предизвиква колебания. Човек с такъв квадрат никога няма стабилно мнение. Той през цялото време се разкъсва между две идеи. Независимо от това, обаче, той може да бъде в хармонични отношения с някой от противоположния пол, ако неговата Луна е на мястото на Слънцето на жената, или в тригон. Това със сигурност би дало духовна хармония.



ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ НА ИЗКУШЕНИЕТО

ВЪПРОС No.127
Дали винаги изкушението на пътя на един човек, чийто хороскоп показва Меркурий или Нептун ранени от Сатурн, ще представлява голям риск, независимо от балансиращите влияния?

Отговор: Точно затова сме тук, за да се срещаме с изкушения. Не сме ли осъзнали, че изкушението е благословен дар който сме получили, защото ако твърдо сме отстоявали доброто, тогава сме спечелили и със сигурност сме си изградили някакво положително качество или добродетел. Ако не сме, тогава ще търпим последствията и ще се учим от болката която ще последва.
В тази връзка, в Библията има един пример. На едно място четем как цар Давид е бил изкушаван от Сатаната да отиде и да преброи хората и когато го направил, случило се ужасно нещо, много хора умрели от смъртоносна болест. На друго място четем, че Бог е изкушавал Давид да отиде и да преброи хората, и тогава Господ казал: ‘’Аз ще те накажа. Ще бъдеш победен от неприятелите си, или ще се разболееш от чума, или ще те стигне смъртта когато минаваш през твоя лагер’’, а Давид казал: ‘’По-добре ме остави падна в ръцете на Бог’’. Тогава много израелтяни били покосени от ангела на смъртта. Няма разлика между тези  версии. Едното описание твърди, че Сатаната изкушавал, а другото казва че Бог изкушавал Давид. Първо, много странно изглежда, че Бог би изкушавал Давид или би заповядвал на Давид да извърши нещо и след това да го наказва защото е направил това което му е казано да направи. Обаче, ако го разгледаме по-задълбочено, ние го възприемаме просто като случай, както когато учител изкушава ученика си да извърши нещо лошо или му поставя уловка за да разбере дали той си е научил урока.
Повежда се изпит пред училищна комисия за да се установи притежава ли ученикът определени знания. Ако няма, учителят иска да знае това за да може в бъдеще да му преподава по-успешно. Сатаната в Библията не означава чудовище което се разхожда с рога и опашка, а означава враждебна сила или противник. Христос е нарекъл Петър сатана, когато Петър казал: ‘’О, не Господи, ти не трябва да отидеш в Йерусалим за да страдаш’’. Той е бил противник. По време на изпит учителят е противник на ученика. Бог казал на Давид: ‘’Иди и преброй твоите хора защото ще има битка с моабитите’’ и Той е очаквал Давид да отговори: ‘’Каква е ползата от преброяването на хората на Израел, хората нямат значение. Ти си, Господи, който има значение. Ти си този на когото се уповаваме, не на нашата собствена мощ’’. Ако той се е бил научил да направи това, значи той е бил научил урока си. Вместо това, той е отишъл и е преброил хората на Израел и може би си е казал: ‘’Е, добре, смятам че ще можем да унищожим тези моабити и мисля, че Господ не ни е чак толкова необходим’’.
Господ е трябвало да покаже на него и на израелтяните, че не са дорасли за да разчитат само на себе си – че те наистина имат нужда от Господ – и за една нощ Той унищожил хиляди и намалил броя им наполовина. Тогава Той казал: ‘’Сега, аз ще изляза и ще се бия за вас и вие ще знаете, че Аз съм този който ви извоюва победата’’. И така, изкушението е за добро, да ни изпита дали имаме достатъчно силен характер и дали сме си научили урока. Така че, ако някой постави пред вас чаша с алкохол или ви изкушава по някакъв друг начин, няма значение. Ако някой е слаб, така че да може да бъде изкушен, той има да учи урок.



















Няма коментари:

Публикуване на коментар