сряда, 17 май 2017 г.

ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ II; РАЗДЕЛ 5

ФИЛОСОФИЯТА НА РОЗЕНКРОЙЦЕРИТЕ
ВЪВ
ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ ТОМ II
от
МАКС ХАЙНДЕЛ


РАЗДЕЛ V
Въпроси отнасящи се до
ДУХОВНО ЗРЕНИЕ


ЕСТЕСТВОТО НА ДУХОВНАТА ПОЗНАВАТЕЛНА СПОСОБНОСТ

ВЪПРОС No.64
Бихте ли дискутирали проблема за способността за духовно възприятие? Как човек гледа и вижда във висшите региони? С това аз имам пред вид, (а) как той разграничава една мисъл-форма еманирана от неговата собствена мисъл от (б) мисъл-форма излъчваща се от някой друг човек или в тяло или извън; и от (в) някакви спиритуални създания?

Отговор: Противоположно на мнението на хора които изобщо не са запознати с тази материя, това е въпрос само на тренировка. Напълно погрешно е да се смята, че защото един човек е развил духовното зрение и е в състояние да вижда нещата в световете които обикновено са невидими за обикновеното човешко зрение на сегашното ниво на еволюция, той само благодарение на този способност познава и разбира всичко.Фактически, той не знае нищо докато не е натрупал познания чрез проучване. Законът за аналогията, който е главния ключ към всички мистерии, би трябвало да изясни това. ‘’Както горе, така и долу и ‘’Както долу, така и горе’’. Ние виждаме телефона окачен на стената; ние знаем как да си служим с него като свалим приемника и го доближим до ухото си и като говорим през предавателя. Ние приблизително знаем, че той действа използвайки електричество, но точният механизъм е непознат за повечето от нас.
По подобен начин, ние може да включим един електрически ключ, да видим как светлината се появява и как моторите започват да се въртят. Ние виждаме феномена, но не познаваме силите които са в основата на този процес докато не сме проучили нещата и не сме придобили нужните знания. Съвсем същите условия съществуват и в Света на Желанията и важат дори в по-голяма степен поради изключителната неустойчивост, изменяемост и пластичност на веществото на желанията (материята в Света на Желанията) и леснината с която то се променя в различни форми от одушевяващия Дух, или от супер-човек или от елементал. Поради това, дори човекът който притежава волеви контрол върху своето духовно зрение, се нуждае от системно обучение и трябва да култивира качеството за виждане отвъд формата до одушевяващия живот Само когато е култивирал тази способност той ще бъде свободен от заблуждения и ще може да прави разлика между истинското естество и моментно състояние на всички предмети и живи същества които вижда в невидимия свят. За да се осъществи това по най-ефикасния начин и със сигурност да се избегнат илюзорните възприятия е необходимо да се култивира духовно зрение да степен принадлежаща на Конкретната област на Света на Мисълта, където могат да се наблюдават архетипите които са одушевяващия живот.
За да се изясни това, нека обърнем внимание на факта, че физическото зрение варира в големи граници, така че съществуват живи същества които могат да виждат перфектно при условия които за нас изглеждат като пълна тъмнина. Например бухалите и прилепите. Очите на рибите са изградени така, че те могат да виждат под водата. Органите на духовното зрение също могат да се настроят за различни трептения. Всяка скорост на трептене създава различна степен на зрение и открива за изследващия човек определена област от всемира. Чрез незначително разширяване на физическото зрение етерите и създанията в тях стават ясно видими. Тази степен на зрение може да бъде сравнена с Рентгеновите лъчи защото предмети които изглеждат плътни и непрозрачни за физическото зрение безпроблемно биват проникнати при способност на зрението за етерно виждане.
Когато един човек наблюдава къща с етерно зрение, той вижда директно през стената. Ако той иска да разбере какво се случва в някоя стая която се намира в другия край на къщата, етерните лъчи пронизват стените и всички други намиращи се на пътя между очите и желания обект, и той ги вижда също така ясно както ако цялата къща беше направена от стъкло. Тази степен на зрение може да се използва за наблюдаване на човешкото тяло и с негова помощ е възможно да се гледа през всички органични структури и да се наблюдава действието им и как те в действителност функционират. До скоро авторът си мислеше, че често срещащият се трик, да се чете писмо в запечатан плик и дори може би в джоба на някой друг човек, се прави по същия начин. Обаче, подтикнат от статиите по психометрия в нашето списание, той един ден взе едно писмо адресирано до него самия и се опита да експериментира, и беше успешно. Н човека, който беше написал писмото и се намираше в същата стая, много лесно му беше предадено цялото съдържание. Веднага след това авторът направи опит с друго писмо с етерно зрение за да установи дали би имало разлика в двата резултата и тогава се установи, че е много трудно да се разплете написаното защото писмото беше сгънато. Изглеждаше като конгломерат от мастилени знаци и се наложи да се използва следващата по-висока степен на зрение която прониква да Света на Желанията, преди писмените знаци да бъдат разграничени и писмото прочетено.
Когато един човек гледа даден обект със зрението необходимо за виждане в Света на Желанията, може да се вижда дори и през най-тъмните и непрозрачни предмети, но с тази разлика че човек ги вижда така като че ли гледа във всички посоки. Мисъл-форми, такива за които задаващият въпроса споменава, биха били вероятно облечени в този материал защото никоя мисъл-форма не може да предизвика безопасно действие през тази сила-материя която наричаме материя на желанията и никой, който не е изучавал тази материя, не може да предположи колко много хора са били под въздействието на мисъл-форми за които са мислили че са техни собствени, но които всъщност са възникнали в мозъка на някой друг. По този начин се формира това което наричаме обществено мнение. Силни мислители, които имат определени идеи за нещо, излъчват тези мисъл-форми от себе си и други, по-слаби и не антагонистично настроени към възгледа включен в тези странстващи мисъл-форми, ги приемат и си мислят че те са възникнали в тях. Така постепенно идеята се разпространява, докато това което първоначално се е появило у един човек, е било възприето от голяма част от обществото.
За да се разбере произхода на такива блуждаещи мисъл-форми, ще бъде необходимо проучване посредством степен на зрение нужно за функциониране в Областта на Конкретната Мисъл, където представата за първи път приема форма. Там всички плътни обекти се явяват като празни кухини от които непрекъснато звучи основната ключова нота и по този начин човек който вижда нещо също така чува от него цялата история на този обект. Мисъл-форми, които все още не са изкристализирали във физическо действие или обект, не се явяват пред наблюдателя като кухина, но и тези мисли не са неми. Те говорят на език който не може да бъде погрешно разбран и който предава смисъла много по-точно отколкото могат думите, което е тяхното намерение и цел, докато силата на техния създател приложена за да ги доведе до съществуване, се изразходва. Тъй като те пеят в гамата присъща на човека който ги е породил, сравнително лесно е за обучения окултист да ги проследи до техния източник.
Що се отнася до точка ‘’в’’ на вашия въпрос, не е съвсем ясно какво имате пред вид. Ако искате да знаете как разграничаваме мислите на спиритуални създания като обекти, от нашите собствени мисли, горе изложеният метод може да бъде приложен без разлика за всички същества. Но ако имате пред вид как може да се направи разлика между спиритуални същества като съществуващи обекти и мисъл-форми, отговорът е че на мисъл-формите им липсва собствен подтик за действие. Те са повече или по-малко като автомати. Те се придвижват и действат само в едно направление съобразно желанието на мислителя, което е и силата на мотива в тях. Действията на спиритуалните същества като обекти са произволни и променливи по същия начин както са и нашите действия или прийоми когато ние пожелаем да ги променим или когато е желателно да бъдат променени.


ЧЕТВЪРТОТО ИЗМЕРЕНИЕ

ВЪПРОС No.65
В Космогонията се твърди, стр. 126, че способността за пространствено възприятие има връзка с фината настройка на трите семи-канали (полукръгли) във вътрешното ухо, насочващи към трите измерения на пространството. Логическото мислене и математическите способности са в пропорционална зависимост от прецизното им разположение.
Изглежда, че възприемането на четвъртото измерение е възможно за математици от много висока класа. Можете ли да ми кажете дали те имат някаква разлика в строежа на семи-каналчетата или какъв е процеса който е в основата на възприемане и осъзнаване на четвъртото измерение
Също така, изглежда че природните духове и елементалите притежават това осъзнаване на четвъртото измерение, което представлява по-високо ниво на съзнание от това което ние сега притежаваме, а също така вероятно и пчелите. Бихте ли ни дали липсващата връзка? Какво прави човека или човешкия род по-висше от тези същества и как са изградени тези семи-каналчета при пчелите?

Отговор: За мнозинството от хората пространствените и геометричните фигури са изключително досадна тема за занимания, защото сме свикнали да водим екстравертен начин на живот сред други хора и приятели където даваме израз на нашите желания, чувства и емоции. Колкото те са по-вълнуващи, толкова по-интересен ни се струва живота и обратното, нещата които не предизвикват емоционални вълнения смятаме за скучни и безинтересни. Затова повечето от хората не са привлечени към математиката или към нещо което би изострило мисълта без едновременно с това да възбужда емоционалната природа.
Ние знаем, че Бог е използвал геометрия, че всички процеси в природата се основават на систематически изчисления, което доказва великия разум на Твореца. След като Бог като велик Архитект на вселената е построил целия свят следвайки математически дирекции, може би трябва да разберем, че съзнателно или несъзнателно, математикът се движи следвайки посока която евентуално в бъдеще ще го доведе лице в лице с Бог и това само по себе си доказва едно разширение на съзнанието. Ако вземем под внимание факта, че всяко от семи-кръглите каналчета е всъщност свръх-чувствително духовно ниво нагласено така, че да показва на нашето съзнание движението на тялото ни по дължина, ширина и дълбочина на пространството, ние можем лесно да разберем, че тяхното действително разположение е необходимо за пространственото възприятие. Ако те са на ред, тогава пространственото възприятие на човек е съвършено и ако той започне да изучава математика, неговите разсъждения и идеи ще бъдат в унисон с това което той наблюдава в света като действителни факти. Това, при някои високо надарени интелекти, поражда истинска любов към геометрията, така че тя се чувства добре в такъв мозък вместо да бъде източник на умора както при повечето хора. Любовта към абстрактните фигури може да събуди латентни спиритуални качества у един такъв човек, но не посредством каквито и да било промени в строежа на семи-каналчетата. Те са костни структури и не се променят лесно в хода на живота на човек. Няма съмнение обаче, че някой който има наклонност към музика или математика по-късно ще изгради тези каналчета по-прецизно на Второто Небе между смъртта и новото раждане.
Относно съзнанието на елементалите или на природните духова, вие сте съвсем прав приемайки, че те имат това което би могло да се нарече възприятие за четвъртото измерение. Като допълнение към височина, ширина и дължина, които са измеренията на пространството във физическия свят, съществува нещо което бихме могли да наречем ‘’проникване’’ в етерите. С етерно зрение вие можете да виждате през една планина и ако имате етерно тяло, каквото притежават природните духове, вие ще можете също така да преминете и през най-твърдата гранитна скала. Не би ви оказала по-голямо съпротивление от въздуха когато се придвижваме тук. Всъщност, дори не и толкова, защото тук сме препятствани от ветровете. Обаче, дори и измежду природните духове има различни създания и съответните вариации на съзнание.
Телата на гномите са изградени основно от химически етер и затова те са по-земни. Така е, никой не ги е виждал да хвърчат наоколо като силфите. Те могат да изгорят в огън. Те също така остаряват по начин не толкова различен отколкото човешките същества.
Водните духове, които живеят във водата и силфите от въздуха са също обект на смъртност, но техните тела бидейки изградени от жизнен и светлинен етери, съответно, ги правят по-издръжливи. Така че, докато, както се твърди, че гномите не живеят повече от няколко стотин години, казва се че водните духове и силфите живеят хиляди години, а саламандрите, чиито тела основно са изградени от четвъртия етер, за тях се казва, че живеят много хиляди години. Съзнанието което строи и одушевява тези тела, обаче, принадлежи на група от божествени йерархии които по този начин придобиват добавъчна опитност; а формите които са изградени от материя и одушевени по този начин са придобили степен на себе-съзнание през периода на това продължително съществуване. Те притежават осъзнатост за свое собствено преходно съществуване и войната между елементалите, благородния огън, въздух и вода съществува поради бунта им против това състояние на нещата. Въобразявайки си, че са държани в робство, те се стремят към освобождаване от веригите със сила и нямайки разумен начин да управляват себе си, атакуват по разрушителен начин, което понякога довежда до катастрофи.
Съзнанието на гномите е доста замъглено и те не могат да поемат инициатива, но те не рядко участват заедно с други природни духове при прокарването на пасажи които могат да подпомогнат разрушаване на скалите. Но това няма нищо общо с пчелите или с други подобни удивителни явления при животните. Те представляват израз на опека от страна на техните Групови Духове и вероятно това е последния път когато те ще се стремят към въплътяване в една животинска форма. Когато това е случая, такива Духове се отпращат в Хаоса където те през Космическата нощ трябва да изчакат своите по-малко надарени братя докато настъпи времето когато стане възможно да започне тяхната човешка еволюция през Юпитеровия Период.


ПАМЕТТА НА ПРИРОДАТА

ВЪПРОС No.66
Как записите в Паметта на Природата се появяват пред духовното зрение? По-точно, как се представят действията на един човек през предишен живот?

Отговор: Зависи от това къде разчитате Паметта на Природата. В отразяващия етер съществуват картини на всичко което се е случило на света, поне няколко стотин години назад, може би много повече в някои случаи. И те се появяват почти като картини на екран, с тази разлика, че сцената се разкрива отзад напред. Така че, ако искаме да изучаваме живота на Лутер или Калвин в Паметта на Природата, ние може посредством концентрация да извикаме всеки определен момент от техния живот и да започнем от там. Ние може да задържим тази сцена от която сме започнали, или всяка друга сцена, толкова дълго колкото искаме, просто чрез желанието да го направим. Обаче, ще открием че картините се предвижват в обратна посока, така че ако започнем със сцената когато се знае, че Лутер е захвърлил мастилницата срещу стената за да изхвърли Сатанинската Сила и ако искаме да узнаем какво е станало след това, ние ще бъдем излъгани в очакванията си. Тогава ще ни се представят всички сцени на събитията които са се случили преди това и за да получим информацията която желаем трябва да започнем от момент по-късен във времето от момента на споменатото събитие. Тогава сцените ще се развият в обратен ред в подредена последователност докато се достигне до епизода с мастилницата, а по-късно ще можем да възстановим цялата картина в право направление. Така както става в обикновения всекидневен физически живот.
Но ако четем в Паметта на Природата в следващата по-висша област където информацията се съхранява, а именно в най-високото подразделение на Областта на Конкретната Мисъл, ние получаваме много по-различна картина и по много по-различен начин. Концентрирайки мисълта си върху Лутер, ние ще извикаме в съзнанието си с един проблясък целия запис на неговия живот. Няма да има нито начало нито край, а ще получим изведнъж същността или есенцията на цялото му съществуване. Нито пък тази картина или мисъл или познание ще бъде извън нас, като странични наблюдатели на живота на Лутер, а картината ще бъде, така да се каже, вътре в нас и ще почувстваме себе си като че ли сме били самия Лутер. Тази картина ще говори на нашето вътрешно съзнание и ще ни даде пълно описание на живота му и намеренията му, разбиране което не може да се получи от външен поглед. Ние ще знаем това което той е знаел, за определено време. Ние ще чувстваме това което той е чувствал и въпреки, че няма да има гласно изречени думи, ние ще получим перфектно разбиране за това какъв е бил този човек от люлката до гроба. Всяка мисъл, без значение колко тайна и всяко действие, без значение до каква степен прикрито, ще стане достояние за нас с всички мотиви и всичко което е предизвикало това събитие, и по този начин ще придобием най-пълно разбиране на живота на Лутер, толкова лично, че вероятно самият той през живота си не се е познавал така перфектно както ние ще го познаваме.
И така, изглежда че познавайки така лично и всеобхватно Лутер, Калвин, Наполеон или всеки друг човек и събитие в историята или за времето преди написването на историята, ние ще бъдем в състояние да опишем (на хартия) всичко което ще обясни тези неща по много добър начин. Всички които са се опитвали да четат в Паметта на Природата така както се съхранява в този регион, ще докажат твърдението на автора, че са се чувствали по същия начин когато са изоставяли проучванията си и са се връщали към нормалното си мозъчно съзнание. Уви! Мисълта трябва да се прояви посредством мозъка и за да има смисъл и да се възприема от другите трябва да бъде предадена посредством думите комбинирани в изречения последователно да изразяват идеите които трябва да бъдат разкрити, а всеки който е почувствал тези ограничения, връщайки се от Небесния Свят с такава ценна информация, може да разбере огорчението и отчаянието което човек чувства когато се мъчи да направи това. На това най-висше подниво на Областта на Конкретната Мисъл, всичко се намира във вечното тук и сега; там няма време нито пространство, начало и край, а да се подреди това което там се вижда и възприема, чува или чувства в последователност от понятия и идеи е почти невъзможно. То просто изглежда че отказва да се филтрира през мозъка. Ние, които сме видели и чули, знаем какво сме видели и чули, но не можем да го изкажем. Не съществува човешки език който може да възпроизведе адекватно тези възприятия и да предаде на друг човек тези най-фини чувства, усещания и възприятия, тази съвършена сянка на великолепната действителност.
Има и още един запис на Паметта на природата в Света на Духа на Живота за който Старшите Братя на Розенкройцерите казват, че съдържа събитията от най-ранните времена на нашето сегашно проявление и че е толкова необикновен и удивителен, че ние нямаме думи с които да предадем и най-незначителната идея за това какво представлява. Съществува една група от самозаблуждаващи се хора които заблуждават и другите мислейки си, че са в състояние да разчетат този запис, но според Старшите Братя, факт е, че само те и други Йерархии от други Мистерийни Школи заедно с Адептите, които са издигнати от тези институции, са в състояние да правят това.





Няма коментари:

Публикуване на коментар