сряда, 17 май 2017 г.

ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ II; РАЗДЕЛ 1

ФИЛОСОФИЯТА НА РОЗЕНКРОЙЦЕРИТЕ
ВЪВ
ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ ТОМ II
от
МАКС ХАЙНДЕЛ

АВТОР НА ‘’КОСМОГОНИЯТА НА РОЗЕНКРОЙЦЕРИТЕ’’, ‘’ПОСЛАНИЕТО НА ЗВЕЗДИТЕ’’, ‘’УЧЕНИЕТО НА ЕДИН ПОСВЕТЕН’’ И ДР.

Първо издание  1947

СДРУЖЕНИЕ НА РОЗЕНКРОЙЦЕРИТЕ
МЕЖДУНАРОДЕН ЦЕНТЪР
ОУШЪНСАЙД, КАЛИФОРНИЯ, САЩ

Англия: L. N. Fowler &Co., Ltd., 29 Ludgate Hill,
London, E. C. 4.

Издателски права, 1947
от
Сдружение на Розенкройцерите

Отпечатана в Съединените Американски Щати


————————————————————————————————————
*В facebook на страница Космогонията на Розенкройцерите Макс Хайндл, освен всички мои блогове, може да видите pdf на основния труд на Макс Хайндел “ 
Космогонията на Розенкройцерите” преведен на български.


Моите блогове:
maxheindelknigi-1.blogspot.com
maxheindelknigi-2.blogspot.com
maxheindelknigi-3.blogspot.com
maxheindelknigi-4.blogspot.com
maxheindelknigi-5.blogspot.com
maxheindelcosmo-1.blogspot.com


—————————————————————————————————————


Макс Хайндел, духовно посветен и посланик на Братството на Розенкройцерите, е роден в Дания на 23 юли 1865 година. Той е станал корабостроителен инженер и след това емигрирал в Съединените Щати. През 1905 година той започнал сериозно да се интересува от метафизика и изучаването и’ и прекарал следващите няколко години действайки в пълно съзнание в търсене и откриване на духовните Истини. По време на посещението му в Германия през 1907 година, Старшият Брат на Кръста на Розата, който станал негов духовен учител, осъществил контакт с него във вътрешните светове. Той е бил инструктиран в етерния Храм на Кръста на Розата и е получил окултното Учение което той в последствие оформил в Космо-концепцията на Розенкройцерите публикувана ноември 1909 година. Той основал Сдружението на Розенкройцерите през август 1909 година и използвал останалите години от живота си, до 6 януари 1919 година, за писане, изнасяне на лекции, създаване на Централата на Сдружението на Розенкройцерите в Уошънсайд Калифорния и основно в разпространяване на Учението на Езотерическото Християнство – основополагащото духовно Учение което ще подготви цялото човечество за Новата Ера на Водолея, когато всички нации ще се обединят в Универсално(Всеобщо) Братство.

СИМВОЛИЗЪМ НА РОЗЕНКРОЙЦЕРИТЕ
‘’Божествените символи, дадени на хората, понякога въздействат върху тази истина която е дълбоко в нашите сърца и събуждат съзнанието ни за божествени идеи които са изцяло отвъд изразяването с думи’’ – Макс Хайндел. Емблемата на Западната мистична Школа на Розенкройцерите е един такъв символ – в своята цялост той изразява Бог в проявление. Той показва ключа към изминалата еволюция на човек, неговото настоящо съзнание, неговото бъдещо развитие и начина на усъвършенстването му.
Синият фон представлява Бог-Отец; златната звезда символизира Христос роден вътре в духовно стремящия се и излъчващ от пет места – главата и четирите крайника; червените рози означават изчистването на човешката природа на желанията и стремежите на кръста на материята – кръвта на стремящия се прочистена от страст. Бялата роза символизира чистотата на сърцето и също така на ларинкса с който, когато е извисено, човешкото същество ще изговаря Творческото Слово. Белият кръст представлява физическото тяло. Златната звeзда представлява ‘’Златната Венчална Одежда’’ – етерното тяло-носител което духът изгражда през времето на нравствено-издигнат духовен начин на живот в служене*.

_________________________________________________________________
*служене – има се предвид извършването на всякакъв вид дейност с цел
                    подпомагане и в полза на хората и света.
_________________________________________________________________

Друго тълкуване показва, че кръстът също така изразява вълните на живот на растение, животно и човек. Долният край е растение хранещо се чрез корените с духовни токове от Земята; човек, горният край, получава духовно влияние от Слънцето чрез главата; животното се поддържа от духовни токове които по хоризонтала обгръщат Земята.
Лампата на мъдростта и сърцето показват двата потока на еволюиращото човечество:
Тези които следват пътя на интелекта (окултния път) и тези които следват пътя на любовта (мистичния път). Не може да съществува противоречие в Природата, затова сърцето и разумът трябва да могат да се обединят. Бъдещият съюз между глава и сърце ще означава Съвършения Човек.
В долния край на страницата върху двете течения се намира fleur-de-lis емблемата на Троицата – Отец, Син и Свети Дух – понеже само Отецът и Светият Дух са били активни през тук представения исторически период от време, откриваме само две цветолистчета оцветени в червено, по този начин показващи енергия.
Ние виждаме създадените същества като поток движещ се нагоре, снабдени с две тела, плътно и витално, но след известно време тялото на желанията се добавя и е показано като червена добавка към издигащите се потоци.
Въпреки, че двата потока по външен вид изглеждат еднакви, те са много различни. Този отляво е известен от нашите трудове като Синовете на Каин. Те притежават позитивна енергия и са майсторите-работници на света, свободните масони, които дълбаят своя път през живота по-скоро радвайки се на препятствията които, те знаят, че укрепват характера; те действат посредством интелекта, като е показано чрез лампата от чийто пламък излизат девет лъча, демонстриращи активния път избран от езотерическия ученик.
Другият поток изразява тази част от живота, която се управлява от сърцето и божественият пламък има само осем лъча, пасивен път; тези които го следват изпитват нужда от водач, някой когото да следват, някой пред когото да се прекланят; те са църковните хора на света, които се подчиняват на наставленията на техния водач.
Двата потока на живота се издигат нагоре един до друг докато настъпва моментът когато мъдрите и любещите водачи на еволюцията решават че за да се ускори прогреса е необходимо двата потока да се обединят и са решили, че това трябва да се осъществи чрез изграждане на храм за богослужителите от майсторите-работници и че двата потока трябва да се обединят в едно Mystical Molten Sea.
Ние можем да видим прекрасния импулс чрез чашката на цветето израснала от всеки поток и изпълнена с червеното вино на живота. Ще прочетете тази история при описанието на изграждането на Храма на Соломон. Този замисъл е бил провален от коварното предателство на Синовете на Сет – тези отдясно. И след това всеки поток се е отклонил още по-далече от другия, отколкото е бил преди това.
Понастоящем се проявява сериозна заплаха за отпадането на някои хора поради твърд материализъм. Но все още издигането съществува, хората на църквата и хората на науката, мистикът и окултистът, всеки следвайки своя собствен път независимо от другия, докато се достигне ниво на материализъм, при което духовните водачи на еволюцията ще видят предстояща смъртна опасност. Трябва да се предотврати провалянето на замисъла(плана) на еволюцията – допуска се че човешкото тяло може да бъде разрушено, което изглежда може да причини изчезването на човечеството от замята. Виж прекъсването в двата потока. Но това бедствие е причина на желания ефект: сега ние виждаме отново голяма сила в двата потока, обърнати са директно един срещу друг и скоро ще се слеят в едно цяло.
На долния край на страницата откриваме друг символ, толкова малък, че може би сте го пропуснали. Там има малък черен кръст който представлява физическото тяло. В разширената горна част на кръста, главата на кръста, се вижда сърцето. Сърце и глава са се обединили и резултатът е показан в разпространяващия се лъч – роденото, като следствие от това, тяло на душата.


ЧАСТИЧЕН СПИСЪК НА ТЕМИТЕ

РАЗДЕЛ I         ЖИВОТ СЛЕД СМЪРТТА
                                    Съществуване в чистилището  
                                    Как са облечени ‘’мъртвите’’
                                    Пряк път до Небесния Свят
                                    Духове приковани към земята
                                    Среща с любимите хора

РАЗДЕЛ II        ПРЕРАЖДАНЕ
                                    Честотата на повторяемост на прераждането
                                    Необходимост от прераждане
                                    Прераждане на децата
                                    Дали две грешки правят едно добро
                                    Прераждане и пол

РАЗДЕЛ III       ЗДРАВЕ И ЛЕЧЕНИЕ
                                    Как да се процедира с така наречените нелечими болести
                                    Морфин и притежаване на съзнание в следсмъртното
                                                                                                              състояние
                                    Слабоумие и лудост
                                    Последствия от ампутация
                                    Ликвидиране на болестотворните вибрации
                                   
РАЗДЕЛ IV      НЕВИДИМИТЕ СВЕТОВЕ
                                    Съзнание в Невидимия Свят
                                    Хора в Света на Желанията виждат Слънцето
                                    Феноменът наречен Сън
                                    Състоянието на транс
                                    Контакти с родственици по време на сън
                                   
РАЗДЕЛ V       ДУХОВНО ЗРЕНИЕ
                                    Методът на спиритуалната познавателна способност
                                    Четвъртото измерение
                                    Паметта на природата
                                   
РАЗДЕЛ VI      ПОСВЕЩАВАНЕ
                                    Областта в която се извършва посвещаването
                                    Изпитанията при посвещаването
                                    Създаване на ново тяло
                                    Духовни учители и посвещаване
                                    Защо повечето посветени са мъже
                                   
РАЗДЕЛ VII     БИБЛИЯТА
                                    Учението за Йехова
                                    Вдигане на мъртвите от гроба
                                    Богатство и духовност
                                    Възкресяване на тялото
                                    Непорочното зачатие
                                    Защо евреите са запазили Сабат
                                    Смисълът на буквите I.N.R.I.
                                   
РАЗДЕЛ VIII    АСТРОЛОГИЯ
                                    Източникът на добросъвестност според астрологията
                                    Растенията повлияни от планети
                                    Влиянието на Плеядите и Орион
                                    Кога ще настъпи Ерата на Водолея
                                    Реалността на Ерата на Водолея

РАЗДЕЛ IX      ВЪПРОСИ ОТ РАЗЛИЧНИ ОБЛАСТИ
                                    Майчината любов, фактор при материализирането
                                    Хората на Атлантида които не са били развили бели дробове
                                    Причини и лечение на лунатизма
                                    Доказателства за съществуването на Виталното Тяло
                                    Венчалната одежда

РАЗДЕЛ X       ИНДЕКС
                                   
СПИСЪК НА ДИАГРАМИТЕ
(дадените номера на страниците показват позицията на съответната диаграма в оригинала)

Седемте дни на сътворението .………………………………………………………..8
Цикъл на Живота…………………………………………………………………….…52
Седемте свята………………………………………………………………………….116
Относителната неизменност на видимия и невидимите светове...…………. 158
Четирите царства…….………………………………………………………………..200
Кадуцей……………………………………………………..……………………………214
Телата-носители на Най-високо посветените и обикновеното човечество…232
Десетократния строеж на човек…………………………..…………………………342
Както горе така и долу…………………..…………………………………………….405


КРАТКО ВЪВЕДЕНИЕ

На въпросите, които се съдържат в тази книга, бяха дадени отговори от Макс Хайндел в броевете на списанието ‘’Лъчи от Розата на Кръста’’ през годините между 1913 и 1919. Тъй като много от тези списания сега не са преиздават, това сборно издание под формата на книга има предназначението да сподели с широката публика ценна окултна информация предоставена ни чрез перото на Макс Хайндел, която иначе не би могла да бъде лесно намерена.
Като помощ за тези които не са запознати с учението изложено в Космогонията на Розенкройцерите, по-долу даваме информация касаеща Учението на Западната Мъдрост и използваната терминология. Имайки под ръка тези основни данни, за всеки ще бъде лесно да разбере отговорите на въпросите. Също така, може би, тук е мястото да се заяви, че всеки отговор е бил формулиран независимо от това какво е съдържанието на отговорите на който и да било друг въпрос, така че всеки отговор е оформен и завършен сам за себе си. Вследствие на това са се получили известни повторения в отговорите на различни въпроси които са подобни, но ще се установи също така, че във всички случаи на такова повторение, то всъщност засяга нов аспект на разглежданата тема и по този начин добавя информация.
*********************************************************************************************
Философията на Розенкройцерите учи, че човекът е комплексно същество, един Его, или троен Дух който притежава:
(1)      Едно Плътно Тяло, съставено от твърди тела, течности и газове от Физическия Свят. Тое видимия инструмент, който той използва тук на този свят като носител – това е тялото за което хората обикновено мислят като за целия човек
(2)       Едно Витално Тяло, което е изградено от Етер и обхваща и прониква видимото тяло както Етерът прониква всички останали форми с тази разлика, че човешките същества усвояват по-голямо количество от универсалния (или всеобщия) етер, отколкото другите форми. Това етерно тяло е нашия инструмент за усвояване на виталната енергия на Слънцето и за извършване на функциите асимилиране или усвояване на храната, растеж, размножаване и др.
(3)       Едно Тяло на Желанията*, което е нашата емоционална природа. Това ефирно тяло-носител прониква двете тела – плътното и виталното. То се вижда от ясновидското зрение като издадено около 16 инча (около 40 сантиметра) извън нашето видимо тяло, което е поместено в центъра на този обхващащ го облак като жълтък в средата на яйце. Тялото на желанията (стремленията) съдържа сетивни центрове, когато са развити по подходящ начин те дават възможност на човек да възприема Света на Желанията.
(4)       Умът, който е огледало отразяващо отвъдния свят и който дава възможност на Его да предава управляващите си команди като мисли и думи, и също така да предизвиква действие. Той е свързващото звено между Духа и неговите тела-носители.Понастоящем той е еди неоформен облак, но в бъдеще ще бъде така добре организиран както другите човешки тела.
Его е тройният дух който използва тези тела-носители* за да натрупва опит чрез преживявания в училището на живота и да го превърне в душевна сила.
___________________________________________________________
‘’Желания’’* - думата се употребява в смисъл на подтикващата сила на желанието нужна за осъществяване на движение, мисъл и говор.
тела-носители*  - във всички издания на ‘’Космогонията на Розенкройцерите’’, преведена на български от Христо Маджаров, английската дума ‘’vehicle’’ е преведена като ‘’връзка’’. Тук думата ‘’vehicle’’ е преведена като ‘’тяло-носител’’ или ‘’носител’’.
‘’връзка’’ на Его със света (околната среда) от чиято материя е изградено съответното тяло (например плътното тяло е връзка на Его с физическия свят).
___________________________________________________________


РАЗДЕЛ I

Въпроси отнасящи се до
ЖИВОТ СЛЕД СМЪРТТА

СЪЩЕСТВУВАНЕ В ЧИСТИЛИЩЕТО

ВЪПРОС No.1
Дали преживяванията на Его в чистилището продължават от смъртта докато панорамата достигне до раждането на току що приключилия живот или има периоди на отдих между края на страданието за някое извършено зло и началото на страданието за следващото зло?

Отговор: Природата (или Всемирът), която е Бог в проявление, винаги се стреми към запазване на енергията, към постигане на най-добър резултат при минимално прилагане на сила и при минимално изразходване на енергия. В този случай е в сила законът за Аналогията. Ако разгледаме ефекта от промените във физическия свят ще научим някои от аналогичните процеси на нивата над нас. Един човек който тук страда интензивно в продължение на един кратък период от време обикновено изпитва много остро болката, докато тези които страдат в продължение на няколко последователни години, въпреки че причинената болка може да бъде със същата интензивност, не изглежда да чувстват страданието със същото измерение. Те по някакъв начин са надрастнали болката и техният организъм до известна степен се е изтощил приспособил към болката; и като следствие страданието не се усеща така остро при тях както при този човек от първия пример.
Подобна е ситуацията при пребиваването в чистилището. Когато един човек (мъж или жена) е бил много коравосърдечен, строг, груб и безчувствен през живота си, ако той не е допускал в мислите си чувствата на другите, ако той е причинявал силна болка навсякъде и при всички обстоятелства, ще открием, че неговите страдания в чистилището са ужасно силни, по-интензивни, разбира се поради факта, че съществуването в чистилището е по-кратко отколкото преживяния живот на земята; затова и болката е съответно интензифицирана. Затова очевидно е, че ако неговите преживявания следваха непрекъснато едно след друго, ако болката породена от дадено действие би била непосредствено последвана от следващата, много от ефекта на въздействието върху душата ще бъде изгубен защото болката няма да се изпита с пълната си интензивност. Затова преживяванията се стоварват върху него на вълни, така че има период на почивка след всеки период на страдание за да може да се почувства цялата интензивност на следващото.
Някои, разбира се, биха си помислили че това е жестоко и че причинява ненужна болка, това прилагане на този ‘’изкусен’’ метод който прави болката възможно на-силна. Това, обаче, не е така. Резултатът е такъв, но мотивът е изключително добър, защото природата(или всемирът), или бог, никога няма за цел да отмъщава за всяка грешка, а само да научи тези които си позволяват да действат неправилно да не го повтарят, давайки на извършителя на погрешни деяния съвършено точно ‘’болка за болка’’. Тенденцията в следващия живот е той да респектира чувствата на другите и така да стане милостив към целия свят. Затова най-голямата интензивност на болката е необходима за запазване на енергията и за да пречисти направи добър човека по-скоро отколкото ако болката би била непрекъсната и страданието съответно намалено.


КАК СА ОБЛЕЧЕНИ МЪРТВИТЕ?

ВЪПРОС No.2
Как изглеждат така наречените мъртви, що се отнася до външността им? как са облечени? Дали техните мисли оформят етерната материя в дрехи или в това което си пожелаят? Човек може да реши че е така, имайки пред вид казаното в Космогонията за Света на Желанията. Дали тялото на желанията веднага приема формата на плътното тяло след като сребърната нишка се скъса?

Отговор: За така наречените мъртви е възможно да оформят, посредством мислите си, всякакъв вид облекло което желаят. Обикновено те мислят за себе си че са облечени в дрехи които се носят в страната в която са живели преди да преминат в Света на Желанията и поради това те изглеждат така облечени без особено усилие на мисълта. Но когато те пожелаят нещо ново или някаква по-необикновена дреха, естествена, те трябва да използват силата на волята за да направят това нещо да съществува и този вид дреха остава да съществува до тогава докато човекът мисли за себе си че изглежда така.
Но този начин на подчиняване на материята на желанията от Света на Желанията на силата на мисълта се използва също така и за други цели. В обикновения случай, когато човек напуска нашия свят след нещастен случай, той мисли за себе си че е обезобразен по някакъв начин, може би че е без крак или ръка или с пробита глава. Това не му причинява никакво неудобство, разбира се, той може да се придвижва там еднакво лесно без ръце и без крака както и с тях; но това показва тенденцията мисълта да оформя тялото на желанията. В началото на войната, когато много войници преминаха в Света на Желанията с ужасни наранявания, Старшите Братя и техните ученици обучаваха тези хора, казваха им че просто чрез фокусиране на мисълта върху идеята че тялото и крайниците им са здрави, те веднага ще бъдат излекувани от ужасните си рани. И те незабавно направиха това. Сега всички ново пристигащи веднага след като бъдат в състояние да се ориентират в условията там, бързо премахват нараняванията и ампутациите по този начин, така че никой който ги вижда не би допуснал че са умрели при катастрофални обстоятелства във Физическия Свят.
Като резултат, това познание стана толкова популярно, че много хора които преминаха отвъд смъртта от тогава са се възползвали от това свойство на веществото на желанията и са го моделирали ако са пожелали да променят своя външен вид. Понякога тези които са много пълни искат да изглеждат по-слаби и обратното, тези които са много слаби искат да изглеждат по-закръглени. Обаче такава промяна или трансформация не се запазва постоянно. Причината е в архетипа. Допълнителната плът добавена към слаб човек или количеството отнето от пълен човек не се запазват завинаги. След време слабият си възвръща първоначалната фигура и човекът който се мъчи да отдели плът се оказва в положението да я трупа отново върху себе си и пак трябва да започва отначало за да се повтори същия процес. Подобен ефект се получава при хора които се опитват да моделират чертите на лицето си и да ги променят така както им се харесва да изглеждат. За съжаление промените върху чертите на лицето са дори по-нетрайни защото изразът на лицето там и тук е индикатор на естеството на душата и затова което е подправено изчезва бързо под въздействието на привичните мисли на този човек.
Що се отнася до втората част на въпроса може да се каже, че по време на физическия живот тялото на желанията е оформено повече или по-малко като яйцевиден облак обгръщаш плътното тяло. Но веднага щом човек придобие пълно съзнание в Света на Желанията и започне да мисли за себе си че притежава формата на плътното тяло, тялото на желанията започва да приема тази форма. Тази трансформация се улеснява от обстоятелството, че тялото на душата, съставено от двата висши етера, светлинния и отразяващия етери, е все още при човека, Его. За да стане по-ясно и за да се покаже помощно сравнение, бихме могли да си припомним, че когато Его се спуска надолу за прераждане, двата нисши етера натрупващи се около семенния атом на виталното тяло се формират в матрица от Боговете на Съдбата – Записващите Ангели и техните действащи сили. Тази матрица се поставя в утробата на майката, в нея се закрепват частиците от физическа материя, така че те постепенно оформят тялото на детето, което след това се ражда. По това време детето няма тяло на душата. Това което би трябвало да се приеме от двата висши етера, не се асимилира до по-късен етап от живота и се изгражда на базата на делата които са добри и истинни. Когато тялото на душата е придобило определена плътност, за човека е възможно да функционира като Невидим Помощник и по време на неговите полети на душата тялото на желанията лесно се формира в тази подготвена матрица. Когато той се връща при физическото си тяло, усилието на волята посредством което той влиза в него, автоматически разрушава непосредствената връзка между тялото на желанията и тялото на душата. По-късно, когато животът във физическия свят приключи и двата нисши етера са изхвърлени заедно с плътното тяло, сияйното тяло на душата или ‘’златната венчална одежда’’ все още остава с висшите тела-носители и в тази матрица бива оформено тялото на желанията при неговото раждане в Невидимия Свят. Така както тялото на детето е било направено според матрицата на двата нисши етера преди раждането му във физическия свят, по подобен начин раждането в Невидимия Свят, което следва след смъртта във физическата област, е съпроводено с попълване на матрицата от двата висши етера с материя от Света на Желанията за да се изгради носител който ще се използва в този свят.
Но не са само така наречените мъртви които имат способността да моделират веществото на желанията във форма. Такава способност притежават и всички останали обитатели на Света на Желанията, дори ако се принизим до елементалите и те много често използват тази способност за трансформация с цел да плашат и объркват новодошлите; както много други и ново посветеният се вцепенява от ужас когато за първи път встъпва в това царство. Защото тези малки дяволчета бързо разбират кога един човек е нов и незапознат с естеството на нещата там и те изглежда си доставят особено удоволствие с това да дразнят новодошлите преобразявайки се в най-гротесктните и ужасяващи чудовища. След това те може да се преструват, че го нападат по страховит начин и изглежда се забавляват извънредно много ако могат да го притиснат в ъгъла и да го накарат да се свие от страх докато те тракат със зъби сякаш всеки момент ще го разкъсат. Н в мига в който ново посветеният осъзнае, че не съществува нищо което може да го нарани, че в своите ефирни тела-носители той е неуязвим за всяка опасност да бъде разкъсан на парчета или изяден и че спокойната насмешка над безобидните създания и една строга заповед да се отстранят е всичко което е нужно да ги накара да насочат вниманието си другаде, скоро те го оставят на мира. Така той се научава да ги принуждава да изпълняват неговите желания, защото в този свят всички създания които на са още индивидуализирани са подчинени на командите на по-висшите интелигентни същности, а човек принадлежи към последните.
И така, човек може да вземе един елементал и по свое желание да му придаде всяка възможна форма и да го използва за свои цели. Съществата, създадени с неговата жизнена и волева сила и с предназначената им мисия, ще му бъдат верни и ще се подчиняват на заповедите му и в съответствие на интензивността с която той действа, създаденото ще съществува по-дълго или по-кратко време. По този на1ин много същества са били създадени с определена цел и са просъществували векове след като човекът който първоначално е започнал чудото е преминал в по-висшите области на Небесния Свят. Може би такъв е произхода на ‘’бялата лейди’’ която предупреждава Hohenzollerns за надвисналата смъртна опасност. Тя и подобните на нея призраци, с които се спекулира толкова много, са били създадени от супер-интензитета на желание на човешко същество пребиваващо в Света на Желанията при определени болезнени или стресови обстоятелства, което насочва магическото заклинание несъзнателно срещу самия човек, който го е създал.


ПРЯК ПЪТ ДО НЕБЕСНИТЕ СВЕТОВЕ

ВЪПРОС No.3
Някои автори изглежда излагат следното учение, че е възможно да се отиде направо от физическия свят във висшия Духовен Свят без да трябва да се преминава през ниските области на Света на Желанията, като по този начин се избягват всички отвратителни гледки които са присъщи на тази област. Вие, от друга страна, винаги говорите така, като че ли е необходимо да се премине последователно през всяка област на Всемира. Защо съществува това несъответствие?

Отговор: На нас ни е известно, че някои хора изказват твърдения както горе изложеното, относно транзитното преминаване от физическия свят в по-високите духовни области по начин който те наричат ‘’atomic subplanes‘’.
За да разберем кой е прав ще ви отпратим към закона за Аналогията, ‘’Както горе, така и долу’’, който е главния ключ за разрешаване на всички загадки, спиритуални и физически, защото законът е един във всички области на (Всемира) Природата която изследваме. Известно е, че е невъзможно за човек да достигне дъното на морето без да започне от повърхността и постепенно да се потапя все по-надълбоко през водните пластове. Също така, очевидно е, че е невъзможно за един самолет да се издигне над облаците без първо да премине през въздуха който се намира в пространството между земята и облаците. По подобен начин Его след смъртта се възнася последователно през различните духовни области до Третото Небе и по време на прераждането се спуска последователно през Областта на Конкретната (Обективната) Мисъл, Света на Желанията и Етера до физическото ниво. Това са факти известни на много хора които са ги проучвали и не подлежат на дискусия и спор за окултния учен в същата степен, в каквато за учения материалист не подлежи на спор фактът, че земята се върти около оста си; всеки който твърди обратното просто греши.
Нито пък, авторът твърди това единствено базирайки се на своите собствени проучвания, защото той познава стотици хора които притежават способността да функционират извън тялото в различни духовни области. Той явно никога не е обсъждал тази фаза от свръх-физическите преживявания с никой от тях, но непрекъснатото споменаване от тяхна страна, на събития които им се случват когато преминават през по-долните области на Света на Желанията и на Етера го карат да се чувства уверен, че никой от неговите познати никога не се е озовавал в по-високите части на Света на Желанията или в Областта на Конкретната(Обективната) Мисъл без първо да премине през Етера и през по-ниските слоеве на Света на Желанията, а именно региона на Чистилището.
Освен това, дори и ако съществуваше такъв пряк път, като споменатия, от Физическия Свят до на-високите духовни области, мислите ли че някой от Божиите Помощници някога би го използвал с цел да избегне отвратителните гледки и страданията които са присъщи на Чистилището? Със сигурност не! Христос никога не се е отвръщал с погнуса от прокажен или от някой друг страдащ и болен човек. Той винаги ги е търсил за да ги излекува и да им помогне. Мислите ли, че тази работа един Невидим Помощник би могъл да върши на Първото Небе или в Областта на Конкретната Мисъл, където няма скръб, мъка и страдания и където има само щастие и радост? Там той не е необходим. Той трябва да работи точно в тези области които тези автори претендират че могат да избегнат, и ако дори съществуваше такъв пряк път, като споменатия, никой истински Невидим Помощник никога не би поискал да използва; но всъщност няма такъв пряк път до Небесния Свят.


ДУХОВЕ ПРИКОВАНИ КЪМ ЗЕМЯТА

ВЪПРОС No.4
Защо казвате, че някои хора след като са преминали в отвъдния живот са приковани към земята? Има ли нещо, което можем да направим тук, за да се избегне това състояние в бъдеще?

Отговор: Да, наистина! За хората които са приковани към земята нещата които високо ценят се намират на земята, а не в Небесния Свят. Те всички са оставили зад себе си по нещо. То не винаги може да бъде пари, те може да бъдат приковани с други окови към земята, някой за когото си мислят че е тяхно притежание – тяхната съпруга, или съпруг, техните деца. Тяхната представа е следната: ‘’само защото те обичам ти трябва да правиш каквото аз искам’’. Те не смятат, че човекът когото обичат има някакви права. По-късно когато умрат това отношение се запазва и продължава и те се стараят да привлекат вниманието на хората които обичат, да се държат близо до тях и да бъдат с тях колкото е възможно повече. Хората които притежават къщи и земя и други имоти и са много привързани към тях са в най-тежко положение Понякога такъв човек може да се види как наблюдава сейфа си където той е държал акции и ценни книжа. Тогава той ще види как се приближава наследникът му и как взима ценностите му надсмивайки се над стария глупак за това че е трупал пари. Или те може да са хора които са водили живот изпълнен с развлечения на обществени места. Те може да имат бижута, официални облекла и други такива неща. Те все още ги обичат и чувстват, че не могат да се разделят с тях, затова те са приковани към земята докато съществува това чувство.
Най-добрият начин е да се раздаде всичко. Разбира се, трябва да внимаваме да не се получи така, че хората на които даваме притежанията си да ни изхвърлят на улицата и да направят така, че да се окажем в бедствено положение на старини. Но ако използваме здрав разум и проницателност, ако сме уверени че сме водили полезен живот до края му, бихме могли да си кажем: тук има неща които вече не ми трябват и знам че се приближавам към края си; къде мога да направя най-голямо добро с тях, кой ще им се радва най-много или на кого мога да помогна да се стабилизира в бизнеса си, така че да постигне нещо за себе си. Или може да намерим други по-добри начини да се отървем от тези неща. Също така, що се отнася до чувствата и привързаностите. Трябва да контролираме чувствата си, така че да не обичаме някого с прекомерна любов – такава любов която прави идол от другия и го поставя на първо място в живота преди всичко друго. Ако по този начин се освободим от всички земни връзки, така че да сме готови да си отидем, тогава ще сме като зрялото зърно отронващо се от житния клас. Ако сме свободни от всички земни връзки, дали финансови, лични или каквито и да било други, не може да останем приковани към земята. Ако, обаче, хора са извършили престъпления те понякога са непреодолимо приковани към земята чрез връзката с местото на престъплението и чрез опитите им да се върнат назад и да не извършат злото което са сторили.*
__________________________________________________________________
В Мрежата на Съдбата Макс Хайндел излага по-пълно, по-задълбочено, по-различно и много интересно обяснение на този въпрос базирайки се на изследвания на човешката природа в след смъртните преживявания извършени след написването на този труд.
___________________________________________________________________


СРЕЩА С ЛЮБИМИТЕ ХОРА В НЕБЕСНИЯ СВЯТ

ВЪПРОС No.5
Ако има силно привличане между двама човека които не могат да осъществят легитимен съюз в брак поради съществуваща обвързаност и единият от тях си отиде от този живот с това силно желание в съзнанието си, дали те ще се срещнат и свържат на Небето и дали ще се срещнат и свържат в един бъдещ земен живот?

Отговор: Да, по всяка вероятност, привличането което те изпитват един към друг и което не може да се реализира сега, в много от тези случаи ще ги събере заедно дори преди следващия живот; защото въпреки че в Небесния Свят не съществува такова нещо като брак, тези които се обичат и поради това са нужни един на друг за да се чувстват щастливи, са обвързани в най-близко приятелство по време на престоя си на Първото Небе ако починат по едно и също време или скоро един след друг. Но ако единият от тях остане в тялото си за по-дълъг период от време след като другият си е отишъл, този който е в Небесния Свят ще сътвори, посредством любещите си мисли, един образ на другия и ще го надари и изпълни с живот, защото трябва да си припомним, че Светът на Желанията е така устроен, че там сме в състояние да придаваме телесна форма на всичко за което си помислим. Затова, въпреки че този образ е одушевен само от неговите мисли и от мислите на другия човек все още живеещ във физическия регион, той притежава всички необходими изисквания да направи щастлив обитателя на Небесния Свят.
По подобен начин, когато вторият човек умре, ако първият се е придвижил нагоре на Второто Небе, неговата (или нейната) черупка (така се нарича вече отделилото се тяло на желанията в което той е живеел) ще бъде достатъчна за втория човек и ще му изглежда напълно реално докато неговият (или нейният) живот приключи в този регион. Тогава, когато те двамата преминат на Второто и Третото Небе, върху тях ще се спусне забрава за миналото и след това може да преминат един или повече животи без да чувстват липсата на другия. Но някога, някъде, те ще се срещнат отново и динамичната сила която са генерирали в миналото чрез своя копнеж един за друг, по същия начин ще ги привлече един към друг, така че тяхната любов може би ще съществува в легитимен съюз.
Всичко това се отнася не само за влюбени в обикновения смисъл на тази дума, но и за любовта съществуваща между братя и сестри, родители и деца, или между приятели които нямат кръвно родство, тя ще намери подобно проявление. Нашият живот на Първото Небе винаги е благословен с присъствието на тези които обичаме. Ако те не се намират в духовния свят и всъщност не са действително присъстващи, техните образи ще присъстват; и не бива да се мисли че те са просто илюзия, защото те са одушевени с любовта и обичта излъчени от отсъстващите към човека от чийто небесен живот те са част.


ПРИДОБИВАНЕ НА ЗНАНИЯ В НЕВИДИМИЯ СВЯТ

ВЪПРОС No.6
На страница 118, последен параграф, на Космогонията пише относно Първото Небе: ‘’Ученикът и философът имат непосредствен достъп до всички библиотеки на света’’. Дали знанието което се придобива там остава трайно? Задържа ли се в ума и донася ли се на земята при следващото раждане? Може ли образованието да се продължи там и да се използват предимствата от това изучаване през следващия или през някой от следващите животи?

Отговор: Предоставени са ни прекрасни условия, ако имаме намерение да се възползваме от тях, след като сме преминали в Невидимия Свят. Но голямото мнозинство от хората изглежда живеят почти по същия начин, както са живели тук. Те нямат нужда от хранене, но те ядат, както казват окултистите; и те имат къщи там и във всички други аспекти изглежда живеят там точно така както са живели тук, да им е лесно и добре колкото е възможно повече и доставяйки си удоволствие по този начин. Тази група от хора не натрупва богатство от своето следсмъртно съществуване.
Но тези които са ученолюбиви и се занимават с научни изследвания, за тях има широко поле за дейност. Те могат да свършат добра работа и това ще им е от полза. Не става въпрос за генериране на душевен растеж в същия смисъл както тук; но по същия начин се подпомага доброто им състояние, духовната ин природа и еволюцията им към огромен напредък. Затова есенцията от тези знания придобити там се запазва и се донася на земята със следващото раждане.


ТИШИНАТА НЕПОСРЕДСТВЕНО СЛЕД СМЪРТТА

ВЪПРОС No.7
Казано е, че тялото не бива да се кремира през последващите три и половина дни след смъртта. Има ли някакъв вреден ефект от погребалната церемония през тези три и половина дни?

Отговор: Не, не от самото погребение на тялото ако не е съпроводено от други смущаващи действия. Но разбира се едно погребение не може, обикновено, да мине без вълнения и без тялото да бъде повече или по-малко обезпокоено; затова най-добре е да се почака докато е преминал споменатия период. Разбира се, всеки разрез на тялото, както се прави при балсамиране или нещо подобно, се усеща от Духа. Точно както Духът смътно усеща разреза на доктора който извършва операция под упойка, така и всяка следсмъртна операция причинява достатъчно отчетливо усещане за да причини неприятност на Духа; затова тези интервенции би трябвало по възможност да се избягват. Трябва да се осигури възможно най-пълна тишина и спокойствие около тялото през тези 3 ½ дни защото всичко което смущава неговия спокойствие и покой е наистина пагубно за него.


ЕФЕКТЪТ ОТ БАЛСАМИРАНЕТО

ВЪПРОС No.8
При балсамиране кръвта се изтегля от тялото докато то още е топло и в артериите се влива течност. Какви са последствията от тази манипулация?

Отговор: Духът усеща болка при балсамирането и като следствие от това бива обезпокояван при това най-важно събитие, съсредоточаването върху панорамата на живота. Трябва да знаем, че по време ма смъртта жътвата вече е започнала, ние сме сеели в продължение на целия живот и когато настъпи смъртта, прибирането на плодовете започва. Първият и най-важен плод взимаме от прегледа на панорамата на живота когато тя, протичаща в обратен ред, ни показва първо събитията от миналия живот и след това причините които са ги породили. Ако през това време тялото бива обезпокоявано от плача и скърбите на близките хора или от местенето му за да бъде погребано, тогава Духът бива смущаван в същата степен. И естествено аутопсия или балсамиране биха предизвикали пагубни последствия. Поради това, погрешно е да се извършват.


ПОМОЩ ЗА БЛИЗКИ ХОРА  КОИТО СА В ЧИСТИЛИЩЕТО

ВЪПРОС No.9
Моят роден брат умря миналия ноември и би трябвало сега да се намира в един от най-ниските региони на Света на Желанията. Бихте ли ме посъветвали да му кажа, че чрез просто усилие на волята той може да предотврати оформянето на материята на тялото на желанията в концентрични слоеве, както би следвало да стане, грубата материя отвън и фината отвътре? Мисълта ми е, че чрез едно волево усилие той би могъл да форсира материята на всички седем региони на Света на Желанията, която образува неговото тяло на желанията, да се появи на повърхността на това тяло, и по този начин той би бил в състояние да контактува веднага с всичките седем региона на Света на Желанията вместо само с най-долните региони. Вярвам, че няма сериозни възражения против използването на силата на волята по този начин?

Отговор: Този въпрос ни кара да се обърнем към факта, че смъртта е настъпила и човек се озовава в Света на Желанията, магнитните сили на семенния атом са изразходвани, архетипа е разрушен и поради това центробежната сила на отблъскване изтласква веществото на желанията от тялото на желанията навън към периферията му. Материята принадлежаща към долните региони се изхвърля най-напред в процеса на изчистване, този акт прочиства човек от всички зли дела през неговия минал живот. Това е резултата от същия природен закон който във физическия свят причинява изхвърлянето на материя от слънцето, която след това формира планети. Намесата в и възпрепятстването на този закон би било катастрофално за всяко човешко същество, дори да предположим, че е възможно, което не е. Така че, безполезно е да се опитвате да помагат на брат си по този начин.
Различни са условията, обаче, за Посветения, който посещава Света на Желанията през живота си. Тогава семенният атом на тялото на желанията формира естествен център на привличане, или гравитация, който задържа веществото на желанията на този носител в привичните граници. Също така, ситуацията е различна и за всеки който прави духовните тренировъчни упражнения дадени му в Мистерийните Школи. Такъв индивид непрекъснато изчиства своето тяло на желанията от грубата материя, така че по време на смъртта той не е засегнат до такава голяма степен от центробежната сила на Отблъскване, както хората които нямат този тренинг.
Но има друг начин, по който можем да помогнем на някой близък и скъп за нас човек, при положение че имаме съдействието му. За да стане ясно необходимо е първо да се спомене, че колкото по-грубо е веществото на желанията в тялото на желанията, толкова по-силно то е залепнало към човек; поради това изчистването чрез силата на Отблъскване причинява огромна болка и това е което изпитваме по време на преживяването си в Чистилището. Ако ние напълно сме решени да се отървем от грешките си и когато картините за тях се появяват в панорамата на живота си ги признаваме, вместо да се опитваме да си намерим извинение или отново да се ядосаме и да почувстваме гнева и омразата от миналото, тогава ще бъде вложена много по-малко болка при изчистването им от нашето тяло на желанията. Ако този факт се внуши на някой на когото силно желаем да помогнем, ако можем да доведем съзнанието му до такова състояние при което той с готовност и от все сърце ще признае грешките си, тогава процесът на прочистване ще бъде и по-кратък и по-безболезнен и той ще се издигне до по-високите региони където властва силата на Привличане много по-бързо.
Същият резултат може да се постигне и чрез молитва, също и чрез добри мисли, мисли за подкрепа и подпомагане, защото те имат същия ефект върху тези които са извън тялото както и добрата дума помощта имат върху хората които живеят на този свят.


ОБЕЗОБРАЗЕНИТЕ ТЕЛА В НЕВИДИМИЯ СВЯТ

ВЪПРОС No.10
В днешно време има толкова много случаи на убити и ранени, всеки ден и всеки час, и хората биват запращани на другия свят ужасно осакатени и в обезобразено състояние. Дали тези, които преминават на другия свят при нормални условия и условията на мир трябва да се срещнат лице в лице с тези ужасни картини?

Отговор: Условията там сега не са така лоши каквито бяха в началото на световната война (Първата световна война). Духовете които се пренасяха в отвъдното тогава имаха представа за себе си че са осакатени и нямаха възможност да коригират тази представа, затова те там имаха рани на различни части от тялото, изглеждаха без крайници и т.н. Често те страдаха много силно вярвайки, че все още усещат физическа болка. Но Невидимите Помощници не бездействаха; организирано беше редовно обучение, така че сега почти всеки един от тях е запознат с факта, че физическите недъзи не продължават да съществуват в отвъдното. Те са научили, че една простреляна ръка може да бъде излекувана и възстановена в Света на Желанията просто като си помислим че ръката е здрава и с това всичко приключва. Тази истина е била предавана от човек на човек, така че сега всеки който преминава в отвъдния свят с рана от огнестрелно оръжие или без ръка или крак или дори без глава, веднага получава информация за това, че веществото на желанията лесно се моделира чрез мисъл и желание, и в резултат на това всеки там има здраво тяло.
В същност, тези които си отиват от този свят куци, сакати, гърбави или по някакъв друг начин физически недъгави, взимат информация от другите и ако през годините преди войната човек можеше да срещне там много физически недъзи, както и тук във физическия свят, сега човек вижда почти само перфектни тела. И накрая, любопитно е, че се срещат хора които са искали да изглеждат по-добре през земния живот и най-сетне са оформили лицата и телата си в съответствие със своето разбиране за красота, просто посредством едно усилие на волята. Това причинява известна трудност при откриването на хора там, защото тези които са били много високи и слаби, но са имали желание да бъдат по-закръглени, са променили външността си според желанието си, и обратното тези които са били пълни и са страдали от наднормено тегло, в много случаи са се направили стройни като фиданки. Така че, познанието което преди войната е било притежание само на окултистите, сега е станало известно на всички които се намират в отвъдното и в следствие на това обитателите там са променили формите си доколкото позволяват условията на съществуването в Чистилището.
Голямото мнозинство от сега (По време на Първата световна война) пристигащите не са засегнати от по-горе описаните проблеми които да отвличат вниманието им в Света на Желанията и активно следят процесите тук, на физическо ниво. Бидейки изтеглени от Физическия Свят в най-хубавата си възраст когато целият им живот е бил все още пред тях, ако може да се каже така, те все още са много силно привързани към физическите условия и вероятно ще бъдат приковани към земята за значително по-дълъг период от време през който те ще бъдат един невидим но мощен фактор във формирането на съдбата на света. Те, от своя страна, ще се мъчат по всички възможни начини да осъществяват контакти с този свят и техните обединени усилия ще се усещат като мощно влияние от една нарастваща по брой група от чувствителни хора.
Поради това, може да се очаква, че ще бъдем свидетели на напредък на спиритуализма какъвто не е имало до сега в световната история. Това включва и разпространението медиумизма, упражняването на медиумистични способности е една много опасна фаза на спиритуалното развитие. Нептун, планетата на психометричните способности, сега навлиза в Лъв, знака на сърцето, а стремежът на сърцето към любов и общуване ще притегли хората от двата свята един към друг. Това ще издигне истинността на спиритуализма над несериозното му възприемане. Но ние трябва да се подготвим да се срещаме там в пълно съзнание и да не им позволяваме да се връщат тук посредством медиуми, защото това би представлявало връщане назад в еволюцията им. Вместо това, ако култивираме латентното си шесто чувство ние ще бъдем в състояние да се срещаме с тях и да говорим с тях, с тези които са преминали в отвъдното, точно така добре както сме го правили когато те са били заедно с нас в плът и кръв.


ПРЕЖИВЯВАНИЯ НА ЕДИН ПРИКОВАН КЪМ ЗЕМЯТА САМОУБИЕЦ

ВЪПРОС No.11
(От едно писмо до Макс Хайндел от Порто Рико)
Спомняте ли си Outram Court, едновремешен ваш ученик който се самоуби? Е, аз бях престанал напоследък изобщо да мисля за него защото предполагах, че е в безопасност в своето жилище. Но един от моите служители наскоро ни каза, че той е присъствал на една спиритическа сбирка преди няколко нощи и     Outram Court се е явил. За да докаже идентичността си той е настоял да говори на английски, въпреки че си служи еднакво добре и с испански и понеже никой от присъстващите не разбирал английски получило се е забавяне докато намерили Дух който владеел и двата езика.Outraм казал, че все още живее в моя квартал където се самоуби; и че страда от мъчителен глад и поискал да му дадат нещо за ядене. По-късно в разговора той преминал към испански.
Е, аз се чудя какво мога да направя. Най-лошото е, че не мога да си възстановя нищо което ми се случва по време на сън. А много искам да помня. Какво мога да направя?

Отговор: Този въпрос открива обширна тема за неестествения начин на преминаване в отвъдното - и при нещастен случай и чрез волеви акт, и заедно с това за чувствата преживявани от хора които са прекрачили прага на смъртта и за общуването им посредством медиуми; също и за любопитния факт, че много хора които ние наричаме мъртви са в неведение относно това, че са загубили физическото си тяло.
За да обясним това е необходимо първо да изложим няколко от обективните факти за човека и света в който живеем. Всекидневните наблюдения, като и научни изследвания доказват, че материята съществува и се движи в състояния които ние не можем да видим. Водата се изпарява под въздействието на слънчевата топлина и отново се кондензира под формата на дъжд; етерът е така необходим за провеждането на светлината и електричеството както въздуха за разпространението на звука. Невидимият вятър, който е въздух в движение, е също така със сигурност една космическа сила както е електричеството движещо се в още по-ефирната област на етера. На кратко, ние сме заобиколени от един невидим свят на сили на сили и материя също толкова реален, или даже повече, колкото е света който познаваме чрез нашите физически сетива.
И така, както ние ядем субстанциите на този груб, плътен свят за да поддържаме видимото си тяло, така също ние асимилираме определено количество материя принадлежаща на невидимите ефирни светове, която формира дрехата на Духа когато е отхвърлил смъртната обвивка.’’Вятърът духа и може да се чуе, но въпреки че чуваш звука му не знаеш  от къде идва и накъде отива; така е с всеки който е роден от дух’’.
При нормални условия, излизането на Духа от тялото което е надрастнал е като отделянето на семката от зрял плод. Но ако Духът прекъсне връзката преди определеното от смъртта време за жътва, незрялото духовно тяло не може да се издигне до висшите нива, то се рее близо до своите земни убежища така гладно за още физическа храна като костилка с усилие извадена от незрял плод. В природата този глад не може да бъде задоволен и затова едно интензивно чувство на глад причинява на самоубиеца изключително силно мъчение. Само понякога то престава за малко когато се поемат изпарения от ястия със силен аромат.
Освен това, както месото се държи силно прилепнало към костилката когато тя се откъртва с усилие от неузрелия плод, така и някои от по-долните етери и други газове от убитото тяло се прилепват към висшите тела на самоубиеца и в следствие на това той е много близо до земната материя и е податлив към силни чувствени внушения непознати като естество и интензивност на хората във физическото тяло. Ако неговата природа е такава, че той би се забавлявал и би си доставял удоволствие с такива неща, тук той може да се въргаля в най-голямата мърсотия на най-мрачния ад, нанасяйки много сериозна вреда на духовната си същност. Но ако той не харесва грубото и чувственото, атмосферата на животински разврат в която самоубиецът ще се озове ще дразни неговата чувствителност пропорционално на порядъчната му природа; както няколко хора са споделяли с автора, ортодоксалният ад с неговия дявол биха били бледа форма на хумореска в сравнение с този ад. Някои описват болката, която ние сравнихме с чувството на неутолим глад, като разяждащ зъбобол, с тази разлика, че болката се усеща в цялото тяло а не само съсредоточено в областта на зъбите. Изпитаното от Оutram Court потвърждава по-горе изложеното учение на Розенкройцерите. Той е все още привързан към земята в същото жилище в което е живял преди и неговото тяло на желанията очевидно остава много плътно, толкова плътно, че понякога той не може да осъзнае че е мъртъв защото вижда ясно физическия свят и хората в него; той, вероятно, сяда на техните маси и се мъчи да участва в храненето, или поне да поема миризмата му. Нито пък е необичайно, че той често посещава спиритическите сбирки на Рeones, защото тези хора се намират на ниско ниво на развитие, много чувствени са и практикуват, без да го осъзнават, твърде много черна магия под маската на спиритически контакти.
Н такъв Его може да се помогне по два начина: или директно да се контактува с него през нощта, да се обсъжда проблема му и да му се покаже, че той го задълбочава което ще му причини по-силна болка в бъдеще; че той трябва да се помъчи да понася търпеливо болката докато архетипа се разруши тогава когато е трябвало да умре от естествена смърт. Този начин може да има успех или не, но си заслужава да се опита. Ако авторът на писмото би могъл да бъде в състояние на пълно съзнание през нощта (докато спи) той би могъл да отиде при Оutram и да поговори за тези неща с него по същия начин както ако двамата бяха във физическо тяло; но той може да помогне и въпреки че няма такова пълно съзнание. Желанието и волята са които определят действията ни там и тук, и ако той силно концентрира мисълта си преди да заспи върху това което иска да направи, подготвяйки се с аргументи и насочвайки цялото си същество към помощта която иска да даде на Оutram Court, тази последна мисъл преди заспиване ще бъде първата мисъл при събуждането му когато навлиза в невидимия свят където спящите и мъртвите се срещат и общуват. Тази мисъл тогава се превръща в нещо като ‘’фикс идея’’, която той ще следва през нощта изключвайки всички други мисли и желания и резултатът ще бъде задоволителен.
Другият начин, за тези които нямат тренинг в концентрацията, е молитвата. Това е добър начин за помощ в такива случаи като този който разглеждаме сега, защото отношението на молещия се често действа като пътеводител за този който се нуждае от помощ и предизвиква промяна в мисловното му състояние и това го подпомага духовно. Мисъл-формите на молитвата тогава заемат мястото на Невидимия Помощник; но те по-лесно могат да бъдат отстранени и пренебрегнати и затова не са така ефективни, нито пък могат да отговорят на противоречащи им аргументи.
Ние винаги препоръчваме комбинацията от тези два метода за необучените. Моли се за тези на които можеш да помогнеш, независимо от това дали те са в тяло или извън него (живи или мъртви). Премисли всичко което би искал да им кажеш непосредствено преди да заспиш. Ако се срещнете в ‘’Света на сънищата’’, ако не си все още в пълно съзнание и не можеш да спориш и убеждаваш, твоите чувства относно темата ще направят поне малко впечатление и ако продължават известно време, ще предизвикат забележителен ефект.
В това писмо нашият приятел споделя, че майката на Оutram Court не знае че е мъртва. Никой, който е загубил плътното си тяло не мисли за себе си като за ‘’мъртъв’’; всъщност така наречените ‘’мъртви’’ се чувстват повече живи отколкото ние. Когато умрат по естествен начин, те не познават нито болест нито болка и затова не може да се очаква да имат нашето убеждение, че физическото тяло е човека, когато всъщност то е само една дреха която обличаме и събличаме. Тяхното съзнание е фокусирано изцяло върху духовните им тела без нищо да им напомня за захвърлената плътна одежда. От друга страна, самоубиецът усеща във всеки момент чувството на глад предизвикано от опитите на архетипната матрица да привлича физическа материя към себе си и неговото усещане че не е мъртъв произтича, поради това, от съвсем друга причина, в сравнение с подобната представа която имат обикновените хора които живеят в невидимия свят.


НАШАТА ОТГОВОРНОСТ КЪМ МЪРТВИТЕ

ВЪПРОС No.12
Бихте ли ми казали как най-добре бихме могли да помогнем на тези които са починали?

Отговор: Ние често сме изтъквали колко високо ценим и колко сме благодарни на науката за раждането с нейните ефикасни методи за подпомагане на майката и детето когато то встъпва в нашия земен живот, но ние също така се оплакваме от липсата на наука за смъртта която би учила хората как разумно да помагат на един Его който преминава от земния живот в невидимите области на всемира. Когато това се случва ние обикновено стоим безпомощни и често поради невежеството си правим неща които са вредни и дори пагубни за състоянието на преминаващия Дух. Ако хората биха знаели колко много техните вайкания и изблици на скръб вредят на скъпия им човек който си отива, едно лишено от егоизъм отношение би ги накарало да усмирят  държанието си.
Ако разглеждаме само тялото, то не е истински мъртво докато не са минали три и половина дни след като Духът го е напуснал, защото сребърната нишка все още го свързва с висшите тела-носители. През това време всичко което представлява някаква след-смъртна манипулация, балсамиране или кремиране, се усеща от Духа с почти същата острота както когато е вътре в тялото. Това са факти добре известни на всички които изучават Философията на Розенкройцерите, но може би не е достатъчно наблегнато на тях, така както заслужават. Ние трябва да имаме предвид, че отношението и поведението ни и след този период от време продължава да влияе върху Духа, защото нашите близки хора обикновено не напускат веднага местата с които са свикнали. Много от тях се задържат в или близо до дома за няколко месеца след като са напуснали тялото и чувстват обстановката там дори по-силно отколкото по време на земния живот. Ако въздишаме, скърбим и плачем за тях ние им предаваме мрачното си и потиснато настроение в което прекарваме дните си и ги привързваме към дома поради техните усилия да ни разведрят.
Във всеки случай, ние се явяваме препятствие по пътя на тяхното духовно издигане и макар че това може да бъде простено на тези които не знаят истината за живота и смъртта, хората които са изучавали Философията на Розенкройцерите или подобни учения, поемат много сериозна отговорност когато си позволяват да действат така. На нас са ни добре известни обичаите да се носи траурно облекло. Хората обичат черни дрехи като израз на скръбта си, като в противен случай би се приело че не се отнасят почтително към мъртвеца. За щастие времената се променят и хората започват да гледат на тези неща по-ведро. Процесът на преминаване на другия свят, сам по себе си е достатъчно напрегнат и сериозен, представлявайки приспособяване към необичайни условия навсякъде около нас, а преминаващият Дух допълнително е затрудняван от страданието и болката на близките си които той продължава да вижда около себе си. Когато той ги вижда обгърнати от черен облак на скръб, облечени в дрехи със същия цвят и подхранващи мъката си месеци или години напред, ефектът не може да не бъде потискащ.
Колко по-хубаво е отношението на тези които са запознати с Учението на Розенкройцерите и са го взели присърце. Поведението им когато техен близък преминава в отвъдното е бодро и жизнерадостно, изпълнено с надежда и окуражаващо. Егоистичната скръб от загубата бива контролирана така, че преминаващият Дух може да получи цялата възможна подкрепа. Обикновено роднините са облечени в бяло по време на погребението и навсякъде цари атмосфера на ведрост и топлота. Мислите на тези които остават на земята не са: ‘’Какво ще правя сега когато него (нея) го няма? Целия свят ми изглежда пуст’’. Техните мисли са: ‘’Надявам се, че той (тя) ще се оправи в тези нови условия колкото е възможно по-бързо и че той (тя) няма да скърби за нас, които е оставил зад себе си’’. Така посредством добра воля, разум, липса на егоизъм и обич на оставащите близки хора, преминаващият Дух е в състояние да встъпи в новите условия при много по-благоприятни обстоятелства, и изучаващият Философията на Розенкройцерите ще направи най-добре ако разпространява това учение възможно най-широко. Според Библията, спасените от Господ, най-накрая ще победят последния враг, смъртта, и тогава те ще възкликнат: ‘’О Смърт, къде е жилото ти? О Гроб, къде е твоята победа?’’. За тези които са развили духовно зрение, разбира се, не съществува смърт, но дори и за тези които са изучавали Учението на Розенкройцерите може в известна степен да се каже, че са постигнали тази велика победа.


СЛЕДСМЪРТНОТО СЪСТОЯНИЕ НА ЕДИН СРЕБРОЛЮБЕЦ

ВЪПРОС No.13
Космогонията на Розенкройцерите твърди, че мъртвият скъперник в долната част на Света на Желанията може да вижда златото си и наследниците как го прахосват, при положение че той няма сетивни органи нито притежава достатъчно груба вибрираща материя за да бъде в резонанс с плътния физически свят. Ние не можем да виждаме Света на Желанията преди да сме развили центровете на тялото на желанията; тогава, как тези които са в Света на Желанията могат да ни виждат след като са се лишили от физическите си сетивни органи?

Отговор: На вас, разбира се, ви е ясно че Светът на Желанията, Етерите и Физическия Свят се проникват един друг така че скъперникът е точно тук сред нас точно както е бил когато е имал физическо тяло което да носи. Обикновено не се разбира, обаче, че най-плътното вещество на желанията от което са съставени най-долните области в Света на Желанията и химическият етер, който е най-нисш от четирите етера, и дори физическите газове са извънредно силно преплетени и формират външния пласт на всички Духове които току-що са се освободили от физическото тяло. Затова те живеят в най-ниския регион на Света на Желанията в такъв близък контакт с физическата материя, че авторът е удивен от факта че хората не могат да ги виждат как се движат сред нас. Те са като човек който е излязъл от затворено помещение в слънчев ден с ярка светлина; слънчевата светлина го заслепява, нито са вътре в стаята.
Затова скъперникът и всички други които току що са напуснали физическото тяло виждат хората в този свят много по-ясно отколкото нещата в Света на Желанията където те се намират; защото човекът който излиза навън на слънчева светлина първо трябва да се приспособи като фокусира очите си, така също и на Духовете които току що са навлезли в Света на Желанията след смъртта, им е необходимо малко време за пренастройване. А най-плътния материал в тяхното същество, който е изтеглен навън към периферията под действието на центробежната сила на отблъскване, ги задържа привързани към земята за по-дълъг или по-кратък период от време докато не отронят този най-груб материал и не станат в състояние да почувстват по-фините вибрации на висшите региони. Тази е причината която задържа скъперника, алкохолика, похотливеца и подобните на тях чиито желания са ниски и порочни в тези долни области, които спокойно могат да бъдат наречени ад, за много по-дълго време отколкото хората с висока нравственост и духовни стремления, които са се старали през живота си да се отърват от порочните си навици и да покорят долната си природа. Техните тела-носители на желанията съдържат сравнително малко количество груб материал и той скоро се изхвърля оставяйки ги свободни да се издигнат към по-високите сфери.
Относно въпроса как скъперникът може да вижда предмети от физическа материя щом няма сетивни органи, може да се каже че няма специализирани сетивни органи в по-фините носители: точно както ние чувстваме с цялата повърхност на нашето тяло, така Духовете виждат и чуват, не само с повърхността, а с всеки атом на тяхното духовно тяло, вътре и отвън. Това което те възприемат не са наистина физическите предмети които ние виждаме с нашите физически очи, а понеже всеки стол например, или маса или друг физически предмет е проникнат от етери и от веществото на желанията – това е което те възприемат, и за тях то е така реално и осезаемо както са физическите форми за нашите сетива.


СЛЕД-СМЪРТНОТО СЪСТОЯНИЕ НА ЕДИН АЛКОХОЛИК

ВЪПРОС No.14
В Космогонията на Розенкройцерите се твърди, че алкохоликът не може да задоволява желанието си за пиене в долния Свят на Желанията, но също така се твърди, че Духовете в Първото Небе, което се намира в горната част на Света на Желанията, всъщност могат да моделират веществото на желанията в реален околен свят съобразно техните желания и представи. Защо алкохоликът да не може да направи същото в долния Свят на Желанията и да създаде реални условия съответстващи на порока му?

Отговор: На много от изучаващите Космогонията на Розенкройцерите е направило впечатление, че тя дава отговор на въпросите които могат да възникнат у читателя и ако вие бихте желали да отгърнете страница 42, последният параграф, бихте прочели следното: ‘’В най-фините разредени субстанции на трите най- горни Области на Света на Желанията властва само силата на Привличане, но тя е представена, в известна степен и в по-плътната материя на трите по-долни Области, където тя противодейства на силата на Отблъскване, която доминира там’’. Разграждащата сила на Отблъскване скоро би разрушила всяка форма встъпваща в тези три долни области, ако не би й се противодействало по този начин. В най-плътната или най-долната област, където тя е най-силна, тя разкъсва и разбива формите породени там, по начин ужасяващ за наблюдаване. Обаче, тя не е жестока. Всичко което изглежда така работи за добро. Така е и с тази сила която действа в най-долния Регион на Света на Желанията. Формите тук са демонични създания, създадени от най-груби страсти и желания на човек и звяр.
‘’Съществува тенденцията всяка форма в Света на Желанията да привлича към себе си всичко което е от подобно естество и да нараства по този начин. Ако тази тенденция на привличане беше напълно доминираща в най-долния Регион, злото би растяло като бурен. Би съществувала анархия в Космоса, вместо ред. Това се предотвратява чрез превъзхождащата сила на Отблъскване в този Регион. Ако една груба форма на желание бива привлечена към друга от същото естество, появява се дисхармония в техните вибрации при което едната въздейства разрушително върху другата. Поради което, вместо да се обединят и амалгамират зло със зло, те си въздействат с взаимна деструктивна сила и по този начин злото на света се запазва в приемливи граници.
Ако разберем действието на двойката сили в този смисъл, ние ще бъдем в състояние да разберем окултната максима: ‘’Една лъжа е убиец и самоубиец в Света на Желанията’’.
В същност, алкохолиците в Света на Желанията обикновено се опитват да си направят питието за което копнеят когато научат, че е възможно да моделират веществото на желанията което става каквото човек си пожелае да бъде; но те единодушно твърдят, че напитките или наркотиците които са си направили въобще не им действат. Те могат перфектно да имитират вкуса, но питието направено по този начин няма силата да ги опие.Те могат да се доближат най-близо до чувството на задоволство което може да им достави истинският алкохол, когато вмъкнат телата си в телата на пияниците които все още са на физическия свят. Затова те продължават да посещават баровете и се мъчат да се нагодят към вибрациите на тези места за да получат достатъчна доза интоксикация.
Те също така казват, че могат да получат задоволително усещане от изпаренията които се съдържат в дъха на физическото тяло на алкохолика и колкото по-силна и остра е миризмата във въздуха в баровете толкова по-близо се доближават до задоволяването към което се стремят. Горкият слабохарактерен човек, който посещава такива места ако само можеше да види и да осъзнае отвратителния начин на действие на невидимите грешници които се навъртат около тези места, със сигурност това ще го стресне и може би ще помогне на тези които не са стигнали твърде далеч за да могат да се върнат на пътя на порядъчността и почтения живот. Но, да благодарим на Бога (за двамата, и за видимия и за невидимия алкохолик) за тях е невъзможно да си направят вертеп от веществото на желанията, защото силата на Отблъскване започва да го разрушава веднага след създаването му.


ПОСЛЕДСТВИЯТА ОТ ВНЕЗАПНА СМЪРТ

ВЪПРОС No.15
В ноемврийското издание от 1917 година на списанието ‘’Лъчи от Кръста на Розата’’ имаше една статия озаглавена: ‘’Един стрелкови взвод’’, в която се разказва как един шпионин е бил изправен до стената и разстрелян. Веднага след това той, бидейки в пълно съзнание, разговаря с един Розенкройцер и придружен от него изминава хиляди мили за да отиде при сестра си. Това не противоречи ли на учението на Философията на Розенкройцерите? Там се твърди, че след като семенния атом в сърцето е бил изваден и сребърната нишка е била прекъсната, следва един период на безсъзнание продължаващ около три и половина дни, през което време духът преглежда панорамата на изминалия живот?

Отговор: Да, такова е твърдението в Космогонията на Розенкройцерите и това е в сила при всички обичайни обстоятелства. Обаче, също така в обяснението на закона управляващ детската смъртност се твърди, че когато един човек умре при нещастен случай, като например пожар или влакова катастрофа, или внезапно при падане от висока сграда или в планината, или на бойното поле, или ако вайканията на роднините около смъртното ложе на току що починалия човек правят невъзможна концентрацията му върху панорамата на живота, тогава отпечатъка(сopy) върху двата висши етера – светлинния и отразяващия етери, и тяхното амалгамиране с тялото на желанията не може да се осъществи. Тогава човек не губи съзнание и понеже липсва отпечатък върху ефирните тела-носители както в нормалния случай, той няма съществуване в Чистилището; може да се каже така: той не жъне това което е посял, в следствие на тази аномалия той няма страдание и няма чувство радост и любов поради добрините които е сторил. Плодовете на живота са загубени.
За да се компенсират тези катастрофални последствия Духът, при навлизането му в следващ земен живот, се принуждава да умре през детството си, доколкото се отнася до физическото тяло, тъй като виталното тяло, тялото на желанията и умът, които обикновено не се раждат преди плътното тяло да навърши седем години, четиринадесет години и двадесет и една години съответно, остават с Духа на умиращия понеже това което още не се е родило не може да умре. След това на Първото Небе Духът пребивава от една до двадесет години и получава там такива наставления и уроци, които да го научат на това което иначе той би научил от панорамата на неговия по-предишен живот ако не беше обезпокоен от нещастните обстоятелства които са я прекъснали.*
________________________________________________________________
* Аз мисля, че детето умира преди да са се родили ефирните тела-носители, за да не може в семенния атом да се запише информация върху записа от по-предишния живот и така той да бъде загубен. Но може и да греша, защото , по принцип, в семенния атом се съхранява информацията от всички земни живот.
________________________________________________________________
И така той се преражда готов да заеме подходящото си място на пътя на еволюцията.
В тази насока на мислене, могат да се направят много разсъждения. Големият процент на детска смъртност днес има своите корени във войните през миналото. Броят на жертвите изглежда не много голям, но трябва да се вземат под внимание и жертвите на дуели, кръвна вражда и всякакви конфликти при които през тези времена се е използвало смъртоносно оръжие. Независимо от това, общият брой на тези убийства изглежда незначителен в сравнение с ужасното клане което става сега и ако това трябва да бъде коригирано по същия начин, то бъдещото поколение сигурно ще лее реки от сълзи в следствие на епидемии които ще опустошават домовете на техните деца. Но като сме наблягали и друг път, всяка сълза отронена поради загубата на някой любим човек, изтрива кората от очите ни докато един ден ние ще виждаме достатъчно ясно за да проникнем през булото което сега ни разделя от тези които погрешно наричаме мъртви, но които в действителност са много по-живи от нас. Тогава ще дойде победата над смъртта и ние ще можем да викнем: ‘’О, Смърт, къде е твоето жило? О, Гроб, къде е твоята победа?’’.


ПРИЗРАЦИ НА ЖИВИ ХОРА

ВЪПРОС No.16
Аз присъствах на едно заседание преди няколко дена, когато един от изтъкнатите ни колеги настояваше периодична стипендия, която се отпуска, да бъде дадена на едно бедно момче което беше спечелило такава стипендия когато е нямало необходимата легитимна възраст за да я получи и което, бидейки болно по време на изпита провеждан за тазгодишната стипендия, е било изместено от друго момче.Все пак то е било определено от екзаминаторите в Англия като имащо легитимното право да получи тази стипендия.
Докато слушахме дебатите, един човек който седеше до мен ме докосна и ми каза: ‘’Виж, Г-н. М!’’ Аз погледнах натам където ми сочеше и видях един от преподавателите в Колежа, Г-х Мак да стои зад Председателя следейки внимателно обсъждането. Аз казах на човека до мен, че Г-н Мак и аз сме били състуденти и че не съм го виждал от години и че не намирам да е остарял от тогава.
След като Председателят се изказа, Г-н Мак излезе. Аз си помислих, че може би младежът е един от неговите любимци и това го е накарало да изостави задълженията си в колежа и да дойде да слуша дискусията.
Няколко дена след това събитие, когато гостувах на моя позната извън града, в течение на разговора й разказах за дискусията. Можете да си представите моята изненада, когато тя ми каза, че Г-н Мак е бил зле на умиране в момента когато мислех че съм го видял. Аз й казах, че информацията която е получила трябва да е била грешна, защото някой друг ми го е посочил и аз го познавам твърде добре за да съм се припознал. ‘’Е добре’’, каза тя, ‘’Иди в другата стая и ще го видиш’’.
И аз отидох. Там на леглото лежеше моят другар от студентските години, Г-н Мак, само кожа и кости, очаквайки края. Той беше чул какво си приказваме и беше любопитен, но аз не сметнах че е в състояние да говорим по този въпрос. Това се случи в събота след обед. Аз обещах да отида пак на другия ден, неделя и да му разкажа какво се беше случило, но бях възпрепятстван. Той почина в понеделник.
Как бе могъл този изтощен човек да се появи в разцвета на силите си? Може ли да се видят призраци на живи хора?

Отговор: Да, наистина, има значителен брой случаи на фантоми на живи хора.Всичко което е нужно е тялото да бъде в състояние на дълбок сън или в безсъзнание, както обикновено се случва когато човек е на прага на смъртта. Може да бъде когато човек се дави или при падане от високо, катастрофа с кола или други подобни обстоятелства, или при получаване на удар по главата, или на смъртното ложе когато физическото тяло е много изтощено и обезсилено и близо до преустановяване на функциите му както е било в случая описан в писмото на задаващия въпроса.. Тогава, повечето от етера съставляващ виталното тяло може да бъде изтеглен от физическия носител, който бива изоставен в състояние подобно на транс което може да продължи само няколко минути, но понеже пространството не представлява спънка в невидимите светове, желанието на така освободения човек моментално може да го пренесе до края на света и да му позволи да се появи пред любимия човек на много хиляди мили отдалечен от мястото където лежи тялото.
За един такъв Дух е много по-лесно да се материализира отколкото за тези които са напуснали тялото при смъртта, защото при тези фантоми на живи хора сребърната нишка е все още цяла – връзката със семенния атом в сърцето не е прекъсната. Затова твърде възможно е младежът, чиято стипендия се е обсъждала да е бил един от фаворитите на Г-н МакФ, както беше предположил авторът на писмото и когато се е почувствал освободен в един от промеждутъците на прималяване през този следобед, неговият стремеж да бъде добре и да е близо до работата си в колежа го е довел на познатото му място което често е посещавал и го е накарал да слуша обсъждането относно получаването на привилегията от момчето.

Относно въпроса как един толкова безсилен човек може да се появи пълен с енергия може да се твърди, че законът в Света на Желанията е такъв, че както човек мисли за себе си – такъв е той – буквално и без ограничение. Ако той би мислил за себе си че е стар, повехнал и грохнал, той би оформил носителя си така и ще изглежда така пред другите, но господинът от въпроса очевидно е мислил че е възвърнал здравето и силите си и че би могъл да върши работата си отново. Съответно на това, той изглеждал в перфектно здраве когато е бил видян от автора на писмото и от човека който го е посочил.